Część składników cebuli ma właściwości przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe, więc można wykorzystać to warzywo do konserwacji żywności.
Dodanie niewielkiej ilości ziół i przypraw do warzyw i posiłków o obniżonej kaloryczności może sprawić, że takie dania będą bardziej apetyczne, co pomaga ograniczyć tłuszcz w diecie i łatwiej dostosować się do wytycznych dietetyków.
Jagody, warzywa, ryby, produkty pełnoziarniste i olej rzepakowy - to główne składniki diety nordyckiej, która jest uznawana za niezwykle zdrową, smaczną i zrównoważoną. Taki sposób odżywiania się może zapobiegać otyłości i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz nadmiaru cholesterolu.
Przechodząc przez dział warzywniczy lokalnego supermarketu, nie zapomnij wrzucić do koszyka czerwonej cebuli. Okazuje się, że warzywo to ma silne właściwości przeciwnowotworowe.
Starsze kobiety, które jedzą więcej warzyw, cechują się zdrowszymi tętnicami szyjnymi.
Cebula i czosenk od dawna są cenione ze względu na ich rozliczne właściwości prozdrowotne. Teraz do długiej listy chorób, przy których są pomocne, można dopisać nowotwór piersi.
Latem warto unikać pewnych pokarmów i metod gotowania. Dzięki temu łatwiej będzie zasnąć, pomimo upałów.
Jeśli w twojej diecie stałe miejsce mają czosnek i cebula, możesz liczyć na niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, uważają badacze z Uniwersytetu Medycznego w Shenyang.
Gdy temperatura spada, nasz organizm ma specjalne dietetyczne potrzeby. Aby się rozgrzać warto sięgnąć po określone produkty i wcale nie powinien to być pełny tłuszczu i cukru fast food, choć nierzadko na takie właśnie dania mamy ochotę, gdy na zewnątrz śnieg, mróz i zimny wiatr. Oto, jakie produkty najskuteczniej i najzdrowiej pozwolą się rozgrzać.
Picie herbaty z imbirem może pomóc przy nieświeżym oddechu. Dzięki zawartości gingerolu, olejku eterycznego o przciwzapalnych właściwościach, imbir może zwiększać ilość obecnego w ślinie enzymu, który neutralizuje substancje odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach.
Zima i przedwiośnie to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na szczególną próbę. Chociaż wygląda na to, że w tym roku syberyjskie mrozy już nam nie grożą, to musimy pamiętać, również taka łagodna pogoda o tej porze roku bywa zdradliwa i szczególnie sprzyja infekcjom. Podpowiadamy więc, jak ustrzec się przed niechcianym przeziębieniem stosując domowe sposoby i naturalne produkty.
Choroba zwyrodnieniowa stawów rozwija się z powodu osłabienia jakości i ilości chrząstki stawowej, która amortyzuje ruchy stawu. W efekcie dolegliwość ogranicza przesuwanie powierzchni stawowych, co skutkuje zmniejszeniem mobilności. Zwyrodnienie stawu biodrowego powoduje ból i znacznie zmniejsza możliwości poruszania się.
Nadmiar soli sprzyja nadciśnieniu, a ponieważ w naszej diecie ilości tej przyprawy zazwyczaj są znaczne, warto zwrócić większą uwagę na to, co jemy. Tych pięć wskazówek pomoże ograniczyć dawkę soli w codziennym jadłopsisie.
W organizmie gromadzą się toksyny i inne substancje, które wpływają na pogorszenie samopoczucia, a z czasem mogą też prowadzić do różnych dolegliwości. Nasze ciało oczyszcza się samo, ale warto mu czasem dopomóc w tym procesie. Zobacz, co jeść w tym celu.
Jest na wyposażeniu każdej łazienki i może przydać się w różnych sytuacjach, nie tylko do ochrony przed próchnicą - przejrzyj niezwykłe zastosowania pasty do zębów.