Kawy z dodatkiem mleka cieszą się w Polsce szczególną popularnością – zwłaszcza wśród pań. Mało kto jest jednak w stanie powiedzieć, czym dokładnie różnią się od siebie cappuccino, cafe latte i flat white. Jak się je przygotowuje? Jakiego mleka użyć? Kiedy i w jaki sposób należy je spieniać?
Pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła się około XVI wieku. Dziś trudno wyobrazić sobie początek dnia bez świeżo zaparzonej, gorącej kawy. Dynamizuje, aktywizuje, daje poczucie siły. A przede wszystkim, dobrze przyrządzona i pięknie podana - cudownie smakuje.
Sposób picia kawy to element stylu życia. To w jaki sposób kawę parzymy i podajemy, odzwierciedla nasze tempo życia oraz upodobania. Warto wiedzieć, że istnieją reguły parzenia i podawania kawy, przypisane do jej poszczególnych rodzajów.
Niezależnie od pory dnia, miejsca spożycia i towarzystwa: pobudza i orzeźwia. Znosi zmęczenie, rozjaśnia umysł. Stawia na nogi i poprawia humor. Jej pozytywny wpływ potwierdzają naukowcy, a rzesze zwolenników nie wyobrażają sobie dnia bez jej aromatu i cudownej, ożywczej mocy. Ponoć szatański wynalazek – kusi ludzkość już od wieków. Kawa.