Choć nasza wiedza na temat odżywiania znacznie się poszerzyła w ostatnich czasach, niewiele związanych z nią kwestii wprowadza w zakłopotanie i dzieli ekspertów tak, jak azotany. Przez długi czas związki te traktowano z rezerwą, a poprzednie badania wykazały, że mogą być potencjalnie powiązane z rozwojem raka. Później jednak odkryto, azotany w diecie mają również różne korzyści dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, co może pomóc zmniejszyć zagrożenie chorobami serca, demencją i cukrzycą.
Niektóre metody gotowania warzyw są lepsze niż inne, jeśli chodzi o zachowanie poziomu przeciwutleniaczy. W zależności od warzywa, gotowanie na płaskiej metalowej powierzchni bez oleju (grillowanie) lub w kuchence mikrofalowej zapewniało najwyższy poziom antyoksydantów.
Sok z buraków można polecać nie tylko sportowcom w celu poprawy ich wydolności. Właściwości tych warzyw mogą pomóc osobom starszym lub osobom z chorobami serca i płuc cieszyć się bardziej aktywnym życiem.
Picie soku z buraków zwiększa wytrzymałość i pomaga ćwiczyć nawet o 16 proc. dłużej.
Gotowane buraczki, kotlet mielony i ziemniaki to jeden z najpopularnniejszych obiadów na naszych stołach. Szczególnie pierwszy jego składnik jest wyjątkowo wartościowy - buraki są bogate w związki, które pomagają zachować zdrowie i mają silne właściwości przeciwstarzeniowe.
Buraki mogą być pomocne w walce z nadciśnieniem. Znajdujące się w tych warzywach azotany okazały się ponad 100 razy silniejszy niż potas w ochronie przed wywołanym solą wzrostem ciśnienia krwi.
Dołącz do diety zielone warzywa liścisate i buraki, dzięki temu możesz uchronić się przed związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD).
Wątroba pełni kluczowe dla naszego organizmu funkcje. Produkuje białka, cholesterol i żółć, przechowuje też minerały i witaminy, a także rozkłada toksyny, które dostają się do organizmu, w tym alkohol czy uboczne produkty metabolizmu. Jeśli więc chcesz zachować zdrowie wątroby, stosuj dietę, która pomoże jej dobrze pracować. Oto kilka takich produktów:
Od dawna wiadomo, że odpowiednia dieta może mieć profilaktyczne, a wręcz lecznicze właściwości. Jeśli chcesz zadbać o swoje serce, dołącz do jadłospisu tych pięć produktów. Dzięki nim możesz osłabić ryzyko problemów sercowo-naczyniowych, które stanowią dzisiaj główną przyczynę śmierci na całym świecie.
Patrząc na obecny wysyp mód żywieniowych i popularność superfoods, sprowadzanych z najdalszych części globu, chciałoby się rzec: cudze chwalicie, swego nie znacie! O ile w próbowaniu kuchni świata nie ma nic złego, warto czasami sięgnąć po produkty z własnego podwórka i na nowo przypomnieć sobie ich walory smakowe i prozdrowotne. Na naszą uwagę z pewnością zasługuje zwykły burak ćwikłowy – prawdziwa bomba witaminowo-mineralna.
Spożywanie naturalnych i nieprzetworzonych produktów jest jednym z kluczowych elementów prowadzących do zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. Teraz mamy do nich jeszcze łatwiejszy dostęp, ponieważ rozpoczął się sezon na świeże warzywa i owoce, nie z dalekich zakątków świata, ale te najlepsze, lokalne. Które z nich dostarczą naszemu organizmowi najwięcej drogocennych składników?
Są tanie, powszechne, zdrowe i smaczne, więc stanowią składnik wielu popularnych w Polsce dań - buraki mają wiele ważnych wartości odżywczych. Ich użyteczność okazuje się szeroka, mogą być „lekiem" na różne problemy zdrowotne i dobrym kosmetykiem.
Wysoka ilość azotanów występujących w soku z buraków skutkuje silnym wzrostem siły mięśni u chorych na serce.
W organizmie gromadzą się toksyny i inne substancje, które wpływają na pogorszenie samopoczucia, a z czasem mogą też prowadzić do różnych dolegliwości. Nasze ciało oczyszcza się samo, ale warto mu czasem dopomóc w tym procesie. Zobacz, co jeść w tym celu.
Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędne ilości witamin, substancji odżywczych, mikro- i makroelementów. Znaczną jej część powinny stanowić warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Nie należy też zapominać o produktach zbożowych, kaszach, makaronach, nabiale, mięsie i rybach. Zapytani o opinię eksperci zazwyczaj są zgodni, że klucz do sukcesu w zdrowym odżywianiu tkwi w odpowiednich proporcjach i różnorodności diety. Gdzie w naturze szukać witamin, mikro- i makroelementów, substancji odżywczych? – radzi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.