Piwo i metody jego warzenia znane były we Wrocławiu i na Śląsku już we wczesnym średniowieczu. Poświadczają to zapisy z dawnych kronik i różnego rodzaju dokumentów. Przedmioty związane z dziejami wrocławskiego browarnictwa do 1945 roku eksponowane są na wystawie „Piwo we Wrocławiu” w Starym Ratuszu.
Po otwarciu butelki może spotkać nas duży zawód, kiedy złocisty trunek okaże się jedynie gazowanym napojem alkoholowym. Wielbiciele piwa grzmią na forach i mają dużo racji, ponieważ bardzo często, piwo dostępne na rynku z prawdziwym piwem wspólną ma tylko nazwę. Piwowarzy informują, na co zwrócić uwagę kupując piwo.
Wraz z początkiem XXI wieku jesteśmy świadkami imponującej reaktywacji piwowarstwa domowego w Polsce (kilkaset lat temu piwo w ten sposób warzono powszechnie). Liczbę warzących piwo w domu można dzisiaj szacować na blisko 10 tysięcy (na podstawie liczby klientów sklepów ze sprzętem i surowcami piwowarskimi), podczas gdy jeszcze 7 lat temu warzyły jednostki.