Kiełki brokułów i dojrzałe warzywa stanowią silną antynowotworową parę. Anty-rakotwórcze właściwości warzyw z rodziny kapustnych, takich jak brokuły, są już powszechnie znane, ale nowe badania wykazały, że można te własności dwukrotnie zwiększyć przez jedzenie dojrzałych warzyw i kiełków.
Mężczyźni, którzy regularnie spożywają brokuły, mogą znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty, twierdzą naukowcy z brytyjskiego Instytutu Badań Żywności (Institute of Food Research).
Wiemy, że warzywa są dla nas dobre, ale które wiodą tu prym? Według artykułu opublikowanego w prestiżowym American Journal of Clinical Nutrition prawdziwą gwiazdę wśród jarzyn stanowią brokuły. Brokuły pochodzą z Włoch i są częścią rodziny kapustowatych, do której należą też kalafior, kapusta, kapusta chińska zwana również kapustą pak choi, kapusta włoska i brukselka - wszystkie o podobnych korzyściach zdrowotnych.
Niewłaściwa dieta zawierająca zbyt mało witamin, cynku oraz luteiny i zeaksantyny może być przyczyną zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem i w następstwie doprowadzić do całkowitej utraty wzroku.
Odpowiednio skomponowana dieta może nas uchronić przed wieloma chorobami. Jedzenie kilka razy dziennie warzyw i owoców to jeden ze sposób na zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej.
Mężczyźni mają możliwość obniżenia ryzyka agresywnego raka prostaty przez wzbogacenie swojej diety w brokuły i kalafior. Należy jednak pamiętać, że ogólne ryzyko raka prostaty wciąż pozostaje - ostrzega Health 24.
Ten zielony krewniak kalafiora jest w naszym kraju coraz popularniejszy - i słusznie, ma bowiem mnóstwo wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych. Choć ich smakiem możemy się delektować praktycznie przez cały rok, warto jeść dużo brokułów właśnie teraz, kiedy są najtańsze i najsmaczniejsze.
Jako, że utrzymanie oczu w jak najlepszej kondycji powinno być jednym z priorytetów w dbaniu o zdrowie naukowcy wciąż poszukują odpowiedzi na pytanie o przyczyny chorób i sposoby zapobiegania im. Podczas niedawnych badań amerykańscy naukowcy odkryli, iż zarówno w brokułach jak i ich kiełkach występuje chroniący oczy przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych antyoksydant (przeciwutleniacz) SGS.