Już dwie lub więcej szklanek słodkiego napoju dziennie wiążą się z 23-procentowym wzrostem ryzyka rozwoju niewydolności serca.
Otyłość w średnim wieku może być czynnikiem ryzyka wcześniejszego rozwoju choroby Alzheimera.
W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych odchudzanie było łatwiejsze. Powód jest bardzo prosty - znacznie mniej trzeba było zrzucić, bo ludzie mniej ważyli...
Bez wątpienia geny wpływają na naszą wagę, ale okazuje się, że to, co o tym jedynie myślimi, ma realny wpływ na to, ile ważymy.
Nowe badania sugerują, że to, ile się waży w wieku 50 lat, może wpływać na ryzyko wcześniejszego rozwoju choroby Alzheimera w późniejszym życiu.
Już jeden słodki napój gazowany dziennie zwiększa ryzyko cukrzycy i to niezależnie od wagi. Nawet szczupłe osoby, które każdego dnia sięgały po napoje gazowane, cechowały się wyższym prawdopodobieństwem tej choroby.
Panie po menopauzie, które na ćwiczenia poświęcają kilkaset minut tygodniowo, mogą liczyć na zmniejszenie tkanki tłuszczowej i ograniczenie ryzyka raka piersi. Im więcej się ćwiczy, tym wyższe korzyści można odnieść.
Od dawna słyszymy, że nadwaga i otyłość są niebezpieczne dla zdrowia, dlatego tak powszechnie zachęca się do prowadzenia zdrowszego trybu życia - adekwatnej diety i aktywności fizycznej, które mają pozwolić na odzyskanie dobrej formy. Z badań wynika jednak, że ludzie otyli mają niewielkie szanse na uzyskanie normalnej wagi.
Nadwaga i otyłość u kobiet po menopauzie zwiększa ryzyko raka piersi.
Szwedzcy naukowcy opracowali test online, który można przewidzieć dalszą długość życia osób w wieku 40 - 70 lat.
Farmaceuci ze Stowarzyszenia „Perspektywa 2030” udzielali porad seniorom podczas Targów 55 plus, które odbyły się w miniony weekend w warszawskim Pałacu Kultury i Nauki.
Dokonawszy analizy próbek moczu, naukowcy byli w stanie powiązać produkty trawienia z otyłością.
Francja wprowadza zakaz prezentowania bardzo chudych modelek. Złamanie nowego prawa przez agentów i domy mody może skutkować karami pieniężnymi, a nawet pozbawieniem wolności.
Osoby chorujące na dnę moczanową cechują niższym ryzykiem choroby Alzheimera. Jak sądzą uczeni, kwas moczowy, który wywołuje dnę, może mieć działanie ochronne przed rozwojem określonych chorób neurdegradacyjnych.