Śliwki przywodzą na myśl koniec lata oraz przygotowywanie powideł i wypieków. Owoce są nie tylko jesiennym przysmakiem, ale stanowią ważny element zdrowej diety. Poza tym dzięki bogactwu witamin i minerałów mają wpływ nie tylko leczniczy, ale i poprawiają wygląd.
Ponad milion osób rocznie w Polsce jest hospitalizowanych z powodu chorób układu krążenia, a blisko dziewięć milionów cierpi na nadciśnienie tętnicze. Prof. Marek Naruszewicz z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego po latach intensywnych badań naukowych udowodnił, że bioflawonoidy - przeciwutleniacze zawarte w aronii - pozwalają zmniejszyć nadciśnienie tętnicze, a także zniwelować inne dolegliwości związane z chorobami serca.
Wraz z jesienią dopada nas, jak co roku, znaczne osłabienie. Zarówno fizyczne jak i psychiczne. Nawet najbardziej wytrwali, ostatecznie opadają z sił, czują się pozbawieni chęci do działań. Otaczająca nas przyroda marnieje, a nasz stan zdrowia często jest jej odzwierciedleniem.
Jesienią i zimą łatwiej o atak groźnych wirusów i bakterii. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowań, warto sięgnąć po preparaty wzmacniające odporność organizmu. Te z wyciągiem z pestek grejpfruta ułatwiają też trawienie i pomagają przy różnego rodzaju infekcjach.