Muszki owocowe pomagają odkryć sekret dłuższego życia. Być może kluczem jest jedzenie mniejszej ilości białka.
Wegetarianie cenią soję za bogactwo białka, witamin i składników mineralnych. Z kolei osoby uczulone na laktozę znajdują w napojach sojowych alternatywę dla mleka. Napoje i desery sojowe, serek tofu, kotlety sojowe warto włączyć do diety z uwagi na uniwersalny smak i bogactwo składników odżywczych, które drzemią w ziarnach soi.
Starsze kobiety, które starają się schudnąć, powinny umieścić w swojej diecie duże ilości białka, wynika z nowych badań.
Garść lub dwie orzechów może pomóc diabetykom kontrolować poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Diabtetycy powinni sięgnąć po orzechy, te w ich przypadku stanowią rekomendowaną przez specjalistów przekąskę, mogą być bowiem pomocne w kontroli cukru we krwi. Podobnych skutków nie zaobserwowano wśród ludzi, którzy wybierali pełnoziarniste babeczki zamiast standardowych przekąsek zawierających węglowodany proste.
Warto się upewnić, czy dostarcza się organizmowi odpowiednią dla utrzymania siły mięśni ilość białka. Wiek nie ma znaczenia, jeśli chodzi o to, jak nasz organizm przetwarza białko i przekształca je w tkankę mięśniową, twierdzą naukowcy z University of Texas Medical Branch. Jednakze starsi ludzie zazwyczaj jedzą mniej białka niż powinni i dlatego nierzadko cierpią z powodu osłabienia mięśni. Łatwym sposobem na rozwiązanie tego problemu, jak mówią naukowcy, jest po prostu dieta zawierającej umiarkowane ilości jedzenia bogatego w białko, takiego jak wołowina, ryby, wieprzowina, kurczak, nabiał lub orzechy.
Na kłopoty z pamięcią skarży się nawet co trzecia osoba powyżej 65. roku życia. Jednym z najprostszych – i najmniej docenianych – sposobów na utrzymanie intelektu w dobrej formie jest właściwy sposób odżywiania.
Złamanie biodra w starszym wieku oznacza poważne problemy zdrowotne, które mogą nawet doprowadzić do śmierci. Co szczególnie niepokoi, to także fakt, że tylko jedna na trzy starsze osoby po takim urazie powraca do poprzedniego stanu niezależności. Jak zminimalizować „straty"? Eksperci polecają spożywanie białka.
Białko jest niezbędne. Jego obecność w diecie decyduje o zdrowiu i możliwości funkcjonowania. Okazuje się, że gra również istotną rolę przy zrzucaniu zbędnych kilogramów i utrzymaniu siły mięśni.
Dzisiejsze kobiety marzą o smukłej sylwetce, jędrnym ciele oraz napiętej, gładkiej skórze. Atrakcyjny wizerunek poprawia poczucie własnej wartości i dodaje pewności siebie. Młodzieńczy wygląd stał się również atutem w życiu zawodowym. Czy w osiągnięciu wymarzonego wyglądu może pomóc... mleko?
„Ryba wpływa na wszystko”, głosi hasło trwającej od połowy czerwca kampanii Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Organizatorzy chcą nakłonić konsumentów do umieszczenia w swoim jadłospisie produktów rybnych ze względu na zdrowotne właściwości żywności tego rodzaju.
Specjaliści od żywienia, lekarze i dietetycy od lat namawiają nas do częstszego spożywania ryb i owoców morza. Zgodnie uważają, że regularne spożywanie ryb i owoców morza bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Podkreślają, że są one najzdrowszym źródłem dobrze przyswajalnego białka.
Krewetki są jednymi z najpopularniejszych na świecie owoców morza. Ze względów smakowych i odżywczych warto włączyć je do codziennej diety. Aby nasze menu zdrowo i oryginalnie urozmaicić wystarczy sięgnąć po te łatwo dziś dostępne śródziemnomorskie skarby.
Według starej zasady „śniadanie powinno być królewskie, obiad książęcy, a kolacja żebracza”. Pierwszy posiłek w ciągu dnia stanowi bazę dla naszego prawidłowego funkcjonowania i chroni nas przed atakami głodu, zaspokajanymi najczęściej czymś słodkim.
Naukowcy z Feinstein Institute for Medical Research w stanie Nowy Jork przeprowadzili badania, których wyniki pozwalają wnioskować, że w niedalekiej przyszłości reumatyzm będzie można zablokować.
Jednym z warzyw, którego nie należy pomijać komponując jadłospis jest fasola. Podobnie jak inne rośliny strączkowe ma ona bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm.