Duże ilości czerwonego mięsa w diecie nie służą zdrowiu nerek - taki sposób odżywiania może prowadzić do niewydolności tych narządów.
Jest bardzo popularny na polskich stołach. Stanowi świetny dodatek do wielu dań, a także smaczny składnik kanapek - chodzi o biały ser (twaróg), który - jak się okazuje - ma wiele zastosowań.
Izraelscy uczeni informują, że warto zadbać o to, by śniadanie było bogate w białko. Dzięki temu łatwiej daje się kontrolować cukrzycę oraz walczyć z nadwagą.
Jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni orientalnej jest bobik. Jest to odmiana naszego polskiego bobu, różni się jednak wyglądem. Posiada smuklejszy pokrój, jego łodyga jest wyższa, liście są dłuższe, a nasiona występują w czerwonym oraz brunatnym kolorze. Bobik jest rośliną, która pochodzi z Azji Wschodniej. Z powodu dużej ilości białka nazywany jest „mięsem ubogich”.
Rozpowszechniana od niedawna dieta Dash ma zmniejszyć problem nadciśnienia i pomóc w utracie na wadze. US News & World Report uznał ją za najlepszą.
Jeśli chcesz stracić na wadze, dieta niskotłuszczowa nie jest dobrym wyborem, wynika z nowych badań.
W zimie nasz organizm potrzebuje więcej kalorii. Należy jednak pamiętać, aby posiłki były sycące, ale również zdrowe. Ze względu na dużą ilość białka, witamin i minerałów, zaleca się, aby w zimowej diecie nie zapominać o rybach i różnych rodzajach mięs.
Wraz z wiekiem często następuje zmniejszenie tkanki mięśniowej, które jest o tyle niebezpieczne, że osłabia siły i zdolność do utrzymania równowagi, co może skutkować upadkiem, a to z kolei jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia i życia. Zobacz, co jeść, by zmniejszyć utratę mięśni.
Tofu zawiera znaczne ilości białka i niemal w ogóle nie ma tłuszczu, dlatego uważane jest za jeden z najzdrowszych wyborów dietetycznych.
Jest taka żywność, po którą można sięgać niemal bez ograniczeń, bo jest jednocześnie zdrowe i pozwala na zachowanie odpowiedniej wagi. Kto się odchudza, powinien przejrzeć krótką listę produktów, które pozwalają łatwiej osiągnąć cel. Mają zarówno niewiele kalorii, jak i sprzyjają spalaniu tych nadmiarowych.
Nasze potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem. Okazuje się, że seniorzy potrzebują więcej białka.
Wyniki metaanalizy opublikowanej w czasopiśmie internetowej „Neurology" wskazują, że nawet niewielki wzrost spożycia białka, tj. o 20 gramów dziennie, może zmniejszyć ryzyko udaru, zwłaszcza jeśli białko pochodzi z ryb.
Efekty przeciwzapalne warzyw krzyżowych, takich jak kapusta, brokuły i brukselka, przekładają się na obniżenie ryzyka chorób serca.
Wielu ludzi deklaruje, że chcieliby schudnąć, ale trudno im się do tego zabrać, bo proces utraty na wadze kojarzy się ze znacznym wysiłkiem fizycznym i wieloma wyrzeczeniami. Trzeba przyznać, że jeśli chce się mieć wzorcową sylwetkę, w istocie trzeba poświęcić na jej wyrzeźbienie wiele czasu i włożyć niemały trud, ale w przypadku, gdy po prostu chcemy pozbyć się nadmiaru kilogramów, koszt nie musi być tak wysoki. Zastosuj poniższe wskazówki, a zauważysz spadek wagi.
Dieta bogata w białka zwierzęce może zapobiec osłabieniu fizycznemu i psychicznemu w starszym wieku, mówią japońscy naukowcy.