Do niedawna uważana jedynie za przysmak wegetarian i wegan, teraz święci triumfy nie tylko jako wartościowy zamiennik mięsa, ale także składnik diety każdego, kto dba o zdrowie. Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski – nazw tej rośliny jest wiele, podobnie jak wiele dobrego może ona przynieść naszemu zdrowiu.
Białko roślinne może zapewnić ci długowieczność. Tymczasem białko zwierzęce może zwiększyć ryzyko śmierci u osób, które prowadzą niezdrowy styl życia.
Jeśli walczysz z nadwagą, dołącz do jadłospisu rośliny strączkowe - pomogą odzyskać prawidłowy BMI.
W przypadku starszych kobiet, dieta bogata w mięso zwiększa ryzyko niewydolności serca.
Osoby, które się nie wysypiają, dostarczają sobie więcej kalorii niż ci, którzy maja okazję dostatecznie długo wypoczywać. W efekcie ci pierwsi są bardziej narażeni na otyłość.
Odpowiednia dieta to przepis na zdrowie i dobre samopoczucie, dlatego powinniśmy o niej pamiętać przez cały rok. Jesienią, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, a termometry pokazują niską temperaturę, warto szczególnie zadbać o swój organizm. O tej porze roku nasza dieta musi być bogata w węglowodany, owoce, warzywa, przyprawy, a przede wszystkim białko – czyli niezbędny składnik pokarmowy, zapewniający prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Gdzie znajdziemy go najwięcej?
Osoby stosujące dietę roślinną z większą dbałością podchodzą do wyboru spożywanych produktów. Na ich talerzu powinny znajdować się pełnowartościowe oraz bogate w składniki odżywcze posiłki, takie jak: warzywa, nasiona, ziarna czy owoce. Szczególną uwagę muszą jednak zwracać na źródła białka. Jednym z nich jest ciecierzyca.
Jeśli chcesz zmniejszyć swoją wagę, wybór diety wysokobiałkowej nie jest najlepszym rozwiązaniem. W dłuższej perspektywie taki sposób jedzenia może spowodować, że przybędzie ci kilogramów.
– Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego warto wprowadzić w swoje życie 7 prostych zasad, które pozwolą nam kontrolować swoją masę ciała, a co za tym idzie – uchronić się od wielu chorób dietozależnych – radzi Konrad Gaca.
Być może warto zostać wegetarianinem. Badania potwierdzają, że jedzenie większej ilości białka roślinnego niż zwierzęcego może istotnie zmniejszyć ryzyko wcześniejszej śmierci.
Duże ilości czerwonego mięsa w diecie nie służą zdrowiu nerek - taki sposób odżywiania może prowadzić do niewydolności tych narządów.
Jest bardzo popularny na polskich stołach. Stanowi świetny dodatek do wielu dań, a także smaczny składnik kanapek - chodzi o biały ser (twaróg), który - jak się okazuje - ma wiele zastosowań.
Izraelscy uczeni informują, że warto zadbać o to, by śniadanie było bogate w białko. Dzięki temu łatwiej daje się kontrolować cukrzycę oraz walczyć z nadwagą.
Jednym z najbardziej popularnych warzyw w kuchni orientalnej jest bobik. Jest to odmiana naszego polskiego bobu, różni się jednak wyglądem. Posiada smuklejszy pokrój, jego łodyga jest wyższa, liście są dłuższe, a nasiona występują w czerwonym oraz brunatnym kolorze. Bobik jest rośliną, która pochodzi z Azji Wschodniej. Z powodu dużej ilości białka nazywany jest „mięsem ubogich”.
Rozpowszechniana od niedawna dieta Dash ma zmniejszyć problem nadciśnienia i pomóc w utracie na wadze. US News & World Report uznał ją za najlepszą.