Więcej nasion, suszonych owoców i orzechów w diecie to lepsze zdrowie serca i całego układu krążenia.
Jakkolwiek nie istnieje magiczny produkt, który pozwoli zmniejszyć tkankę tłuszczową wokół brzucha, określony sposób odżywiania się pomoże osłabić otyłość brzuszną - dieta dobra dla serca da także efekt w postaci zmniejszenia obwodu w talii.
Dieta niskowęglowodanowa zyskała popularność ze względu na skuteczność w odchudzaniu. Okazuje się jednak, że taki sposób jedzenia może zmniejszać szanse na długowieczność.
Wyniki badań klinicznych przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Kolorado i DuPont Nutrition & Health pokazały, że włączenie białka sojowego do wysokobiałkowej diety o obniżonej wartości energetycznej prowadzi do znacznej utraty tkanki tłuszczowej i pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi.
Wielu ludzi zmaga się z przewlekłymi stanami zapalnymi, które mogą prowadzić do niebezpiecznych chorób. Odpowiednia dieta jednak pomaga osłabić to zjawisko.
Ludzie, którzy doświadczyli niewydolności serca, mogą liczyć na lepsze zdrowie, jeśli zastosują dietę zawierającą większe ilości białka.
Odkryto ją już w czasach prehistorycznych, a wzmiankę o niej można znaleźć chociażby w Biblii. Soczewica, bo o niej mowa, od wieków stanowiła bardzo ważny składnik pożywienia w różnych częściach świata. Jedno z hinduskich przysłów brzmi: „Ryż jest dobry, ale nie można żyć bez soczewicy”. Ile jest w tym prawdy?
Białko to budulec mięśni, a także składnik pomagający zwiększyć metabolizm i potencjał spalania tłuszczu. To niezbędne, trudne do przecenienia, paliwo, które wspiera organizm w budowaniu zdrowych tkanek i komórek. Ciało może dawać sygnały niedostatecznych ilości białka - sprawdź, czy nie masz takich objawów. Jeśli je dostrzegasz, niezwłocznie wzbogać dietę o większe dawki wspomnianego składnika.
Kolagen to białko, które odpowiada za stan i wygląd skóry. Wraz z wiekiem jego ilość zaczyna się zmniejszać i stąd pokazują się oznaki upływu czasu - powstają linie wokół oczu i ust. Jeśli uda nam się ograniczyć utratę kolagenu, to możemy liczyć na młody wygląd przez dłuższy czas, pomimo upływu lat.
Żeby efektywnie, ale i zdrowo schudnąć, a nie głodować, trzeba jeść chude mięso i rośliny strączkowe. Dieta taka zmniejsza apetyt oraz daje szybkie i trwałe efekty.
Do niedawna uważana jedynie za przysmak wegetarian i wegan, teraz święci triumfy nie tylko jako wartościowy zamiennik mięsa, ale także składnik diety każdego, kto dba o zdrowie. Cieciorka, ciecierzyca, groch włoski – nazw tej rośliny jest wiele, podobnie jak wiele dobrego może ona przynieść naszemu zdrowiu.
Białko roślinne może zapewnić ci długowieczność. Tymczasem białko zwierzęce może zwiększyć ryzyko śmierci u osób, które prowadzą niezdrowy styl życia.
Jeśli walczysz z nadwagą, dołącz do jadłospisu rośliny strączkowe - pomogą odzyskać prawidłowy BMI.
W przypadku starszych kobiet, dieta bogata w mięso zwiększa ryzyko niewydolności serca.
Osoby, które się nie wysypiają, dostarczają sobie więcej kalorii niż ci, którzy maja okazję dostatecznie długo wypoczywać. W efekcie ci pierwsi są bardziej narażeni na otyłość.