Trzeba zmniejszyć ilość mięsa i przetworzonych produktów w diecie, a zwiększyć dawkę świeżych artykułów, by poprawić swoje szanse na długowieczność.
Dla naszej wagi znaczenie ma nie tylko to, co jemy, ale też ile i kiedy. Podczas posiłków o różnych porach dnia warto częstować się różnymi produktami.
Warto przykładać większą wagę do ilości białka w codziennej diecie. Dzięki odpowiedniej dawce tego składnika można liczyć na lepszą ochronę przed niepełnosprawnością.
Uczeni proponują smaczne produkty żywnościowe i napoje na bazie roślin, których spożywanie jest korzystne dla zdrowia i bardziej przyjazne dla środowiska. Czy uda im się przekonać ludzi do jedzenia mniejszych ilości mięsa?
Lepiej jest jeść warzywa niż mięso. Ułatwi to kontrolę ciśnienia krwi.
Jeśli chcesz zdrowo się starzeć, sięgaj po białko trzy razy dziennie.
Zadbaj o odpowiednią ilość białka w diecie, bez niej chętniej przyjmiesz dodatkowe kalorie i łatwiej utyjesz.
Jeśli chcesz schudnąć i masz powyżej 65 lat, to wypróbuj dietę niskokaloryczną o większej ilości białka: jest najskuteczniejsza i najzdrowsza dla ludzi z tej grupy wiekowej, przekonują uczeni z Wake Forest University w Winston-Salem w USA.
Przechodząc na dietę wegetariańską należy uświadomić sobie, że nie wystarczy jedynie zrezygnować z jedzenia mięsa na rzecz sałatek czy kanapek z żółtym serem. Podstawa to rozsądne skomponowanie codziennego menu, w którym nie zabraknie miejsca na najważniejsze substancje odżywcze - w tym budulca w postaci białka.
Dieta niskowęglowodanowa jest uważana za skuteczną w walce z nadwagą i otyłością. Nie warto jednak wyrzucać z jadłospisu tych składników, ponieważ sprzyjają walce z infekcjami, które osłabiają organizm i prowadzą do rozwoju różnych chorób.
Więcej nasion, suszonych owoców i orzechów w diecie to lepsze zdrowie serca i całego układu krążenia.
Jakkolwiek nie istnieje magiczny produkt, który pozwoli zmniejszyć tkankę tłuszczową wokół brzucha, określony sposób odżywiania się pomoże osłabić otyłość brzuszną - dieta dobra dla serca da także efekt w postaci zmniejszenia obwodu w talii.
Dieta niskowęglowodanowa zyskała popularność ze względu na skuteczność w odchudzaniu. Okazuje się jednak, że taki sposób jedzenia może zmniejszać szanse na długowieczność.
Wyniki badań klinicznych przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Kolorado i DuPont Nutrition & Health pokazały, że włączenie białka sojowego do wysokobiałkowej diety o obniżonej wartości energetycznej prowadzi do znacznej utraty tkanki tłuszczowej i pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi.
Wielu ludzi zmaga się z przewlekłymi stanami zapalnymi, które mogą prowadzić do niebezpiecznych chorób. Odpowiednia dieta jednak pomaga osłabić to zjawisko.