Nadmiar alkoholu może skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami - m. in. bólem głowy czy mdłościami. Może też uszkadzać wątrobę. Jak się okazuje, w przypadku zakrapianej zabawy pomocne są szparagi, łagodzą skutki raczenia się napojami wyskokowymi.
Dieta bogata w białko, szczególnie białko roślinne, wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny.
Wysokobiałkowa, niskokaloryczna dieta pomaga seniorom z otyłością: schudnąć, utrzymać masę mięśniową, poprawić stan kości i stracić szkodliwą tkankę tłuszczową, wynika z badań przeprowadzonch na Uniwersytecie Wake Forest.
Według uczonych jedzenie dużych ilości mięsa może się wiązać z różnymi chorobami, co z kolei wynika z nadmiaru aminokwasów siarkowych mogących wywoływać wiele niekorzystnych dla zdrowia skutków.
Dieta bogata w błonnik jest polecana przez wielu specjalistów jako poprawiająca nasze zdrowie, wspomaga bowiem trawienie, sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki, wspiera usuwanie toksyn, etc. Może dawać jednak pewne niekorzystne efekty, takie jak wzdęcia. Eksperci radzą, jak sobie z tym poradzić.
Chyba każdy z nas to zna - pojawia się głód, a my jesteśmy w sytuacji, w której niemożliwe jest swobodne wybranie składników i spokojne przygotowanie posiłku. W efekcie nierzadko decydujemy się na jakąś przekąskę i to niestety zwykle niezbyt zdrową, np. batoniki z czekoladą czy chipsy. Co najlepiej wówczas zjeść?
Jeśli stosujesz dietę bogatą w białko roślinne, zwiększasz swoje szanse na długowieczność.
Różne diety ograniczają różne składniki odżywcze, co ma zmniejszyć wagę i zapewnić efektywne odchudzanie. Nowe chińsko-brytyjskie badania pokazują, że głównym winowajcą odpowiadającym za nabywanie dodatkowych kilogramów jest tłuszcz.
Jeśli chcesz się dobrze mieć w każdym wieku, zadbaj o swój jadłospis. Bez tego nie możesz liczyć na odpowiednie funkcjonowanie organizmu, szczególnie na starość.
Banany są bogate w błonnik, a składnik ten pomaga zachować odpowiednią wagę lub stracić parę kilogramów.
Trzeba zmniejszyć ilość mięsa i przetworzonych produktów w diecie, a zwiększyć dawkę świeżych artykułów, by poprawić swoje szanse na długowieczność.
Dla naszej wagi znaczenie ma nie tylko to, co jemy, ale też ile i kiedy. Podczas posiłków o różnych porach dnia warto częstować się różnymi produktami.
Warto przykładać większą wagę do ilości białka w codziennej diecie. Dzięki odpowiedniej dawce tego składnika można liczyć na lepszą ochronę przed niepełnosprawnością.
Uczeni proponują smaczne produkty żywnościowe i napoje na bazie roślin, których spożywanie jest korzystne dla zdrowia i bardziej przyjazne dla środowiska. Czy uda im się przekonać ludzi do jedzenia mniejszych ilości mięsa?
Lepiej jest jeść warzywa niż mięso. Ułatwi to kontrolę ciśnienia krwi.