Spadek poziomu potasu we krwi spowodowany przez leki moczopędne powszechnie przepisywane na nadciśnienie może być przyczyną ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2.
Banany od dawna są ulubionym źródłem energii sportowców wytrzymałościowych i rekreacyjnych. Owoce stanowią bogate źródło potasu i innych składników odżywczych i łatwo je zabrać ze sobą rowerzystom, biegaczom, czy wędrującym pieszo.
Dietetycy na ogół zalecają spożywanie większej ilości błonnika pokarmowego, ale nowe badanie Uniwersytetu Cornell sugeruje, że jego wpływ na zdrowie może się różnić w zależności od osoby. Zalecenia co do dawki tego składnika powinny być dostosowane do mikrobiomu jelitowego każdego pacjenta.
Pomarańczowe, bogate w skrobię słodkie ziemniaki są doskonałe na puree, frytki lub po prostu upieczone w całości. Można je jednak zmielić na mąkę i upiec z nich dobre ciasteczka. Warto zainteresować się przekształceniem słodkich ziemniaków w bezglutenową mąkę, która jest pełna przeciwutleniaczy i doskonale nadaje się do zagęszczania potraw lub pieczenia.
Odkryto, że niektóre rodzaje błonnika pokarmowego wywołują reakcję zapalną u części pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit, powodując nasilenie objawów.
Skórki bananów nie muszą trafiać do śmieci lub na kompost. Zaczęto doceniać je kulinarnie i zdarza się, że zastępują wieprzowinę w kanapkach lub są smażone niczym bekon na śniadanie. Teraz uczeni z ACS Food Science & Technology pokazują, że dodanie mąki ze skórki banana do ciasta sprawia, że takie smakołyki są zdrowsze. Ciasteczka wzbogacone tego rodzaju mąką zostały też uznane za smaczniejsze niż te z samą mąką pszenną.
Jeśli chcesz zwiększyć ilość witaminy D w organizmie, nie zapomnij równocześnie o magnezie.
Kobiety po menopauzie, które jedzą produkty bogate w potas, rzadziej mają udary niż ich rówieśniczki serwujące sobie dania z mniejszą ilością tego pierwiastka.
Skóra banana przydaje się na różne sposoby, niektórzy polecają, by ją także zjadać, inni podkreślają jej prourodowe właściwości. Zobacz, jak można jej niestandardowo użyć, daje wiele korzyści.
Banany są bogate w błonnik, a składnik ten pomaga zachować odpowiednią wagę lub stracić parę kilogramów.
Najlepszym sposobem na ugaszenie pragnienia podczas upału jest jedzenie bananów - twierdzą dietetycy. Banany znane były dotąd jako pełne witamin i minerałów owoce bogate w przeciwutleniacze. Teraz wiadomo, że w 100 g tego owocu znajduje się aż 75 g wody!
Każdy doświadcza zaparć od czasu do czasu, najczęściej jednak zmagają się z nimi dzieci w wieku poniżej 5 lat oraz osoby po 65 roku życia. Częściej też doznają ich kobiety niż mężczyźni. Sprawdź, jakie jedzenie sprawia, że „dopada cię" ta przykra dolegliwość.
Brytyjscy i włoscy uczeni odkryli, że jedzenie trzech do czterech bananów dziennie pomaga uchronić się przed udarem lub atakiem serca.
Problemy z alergią nie dotyczą jedynie zwiększonego poziomu pyłków, ale mogą mieć też związek z tym, co jemy. Wielu ludzi doświadcza zespołu alergii jamy ustnej, czyli reakcji alergicznych na żywność, które szczególnie oddziałują na usta, język i gardło.
Jeśli chcesz obniżyć ciśnienie krwi, jedz warzywa i owoce, która zwierają duże ilości potasu.