Dla wielu osób łazienka to zaciszne miejsce, w którym można odpocząć i zrelaksować się po ciężkim dniu. Zanurzenie ciała w głębokiej wannie wypełnionej gorącą wodą z odrobiną piany jest wspaniałym sposobem na udane zakończenie dnia.Łazienka to pomieszczenie, w którym domownicy dbają o codzienną higienę, jednak często nie są świadomi tego, że jest to także miejsce, w którym wilgoć i ciepło tworzą idealne warunki do rozwoju alergizujących pleśni, roztoczy oraz karaluchów. Zachowanie czystości w łazience oraz systematyczne eliminowanie drobnoustrojów są niezwykle istotne, szczególnie dla osób, które cierpią na alergię.
Przestrzeganie podstawowych zasad higieny to najlepszy sposób ochrony przed chorobami zakaźnymi – donoszą naukowcy.
Domowa plantacja ziół stanowi nie tylko ozdobę i przyprawę znacząco wpływającą na smak potraw, rośliny te wykazują też właściwości zdrowotne i pochłaniają kuchenne zapachy. Jak twierdzą ogrodnicy, zimą można się pokusić o uprawę roślin przyprawowych, najlepiej rosną na kuchennym parapecie.
Przypadki sepsy zanotowano już w starożytności. Hipokrates opisał przebieg schorzenia, wskazał, że jego charakterystyczną cechą jest gorączka wywoływana przez gnijące substancje. Opisywany zespół objawów chorobowych (tak określa się sepsę, nie jest ona chorobą stricte) zyskał więc nazwę: „gnicie krwi”. Od niedawna znane są jednak prawdziwe mechanizmy rządzące pojawieniem się i rozwojem sepsy. Znamienna dla posocznicy jest gwałtowna ogólnoustrojowa reakcja na zakażenie, która może skutkować śmiercią pacjenta. Posocznica jest częstą przyczyną zgonów na szpitalnych oddziałach intensywnej terapii.
Nie wszystkich bakterii powinniśmy unikać, probiotyki to bakterie, które wspomagają pracę naszego organizmu.
Jesień i zima to czas, kiedy stajemy się słabsi, często chorujemy. Istnieje jednak wiele sprawdzonych sposobów, aby także porach roku cieszyć się dobrym zdrowiem.
Podczas wakacyjnego wypoczynku najczęściej stołujemy się poza domem, potrawy serwowane w turystycznych miejscowościach kuszą, warto jednak zachować rozwagę i umiar w sięganiu po smakołyki.
Choć medycyna robi wielkie postępy, a naukowcy wciąż opracowują nowe szczepionki i leki, nie sposób całkowicie wyeliminować ryzyko choroby. Jesień i zima to okres sprzyjający różnorodnym infekcjom przeczytaj, co możesz zrobić, aby zminimalizować prawdopodobieństwo zachorowania.
Natura sama zapewnia nam elementy wzmacniające odporność na infekcje. Trzeba tylko wiedzieć, co wybrać. Jednym z tradycyjnych środków z apteczki babci jest czosnek.
Jogurt to produkt znany od wieków. Już 4 tysiące lat temu pili go Egipcjanie. Jego walory zdrowotne i smakowe szybko docenili mieszkańcy krajów bliskiej Azji, Afryki i Bałkanów. Obecnie ponad 30 procent ludzi na całym świecie regularnie pije jogurty.
Jesienią, kiedy pada i wieje, a słonecznego światła z każdym dniem ubywa, szczególnego znaczenia nabiera to, co jemy. Przewód pokarmowy jest największym organem układu odpornościowego. Odpowiednio dobraną dietą nie tylko dostarczamy niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów, ale możemy sprawić, że jelita, niezwykle wrażliwe na działanie wnikających do organizmu chorobotwórczych substancji, staną się za sprawą zdrowej flory bakteryjnej pierwszą barierą, chroniącą organizm przed infekcjami.
Firma Sharper Image udostępniła w swoim sklepie internetowym nowe urządzenie o nazwie Water Checker, badające zawartość i strukturę wody pitnej, informując użytkownika o zakażeniu bakteriami lub szkodliwymi substancjami.
Zespół naukowców z Ośrodka Terapii Fagowej, działającego przy Instytucie Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN im. Ludwika Hirszfelda we Wrocławiu, jako jedyny na świecie stosuje eksperymentalną metodę leczenia trudnych zakażeń bakteryjnych za pomocą bakteriofagów. Artykuł o polskich uczonych ukazał się w czerwcowym numerze prestiżowego biomedycznego pisma "Nature Medicine" - poinformowała PAN.