Kuchnia to prawdziwy raj dla szkodliwych drobnoustrojów. Choć wróg jest mikroskopijnej wielkości, nie należy go bagatelizować, ponieważ rozprzestrzenia się w ekspresowym tempie. Na szczęście w walce z zarazkami pomagają nam nowe produkty i technologie.
Temperatura, światło czy wilgoć nie są sprzymierzeńcami żywności, zwłaszcza w letnie, upalne dni. Pod ich wpływem zmianom ulega skład mikrobiologiczny, chemiczny i fizyczny produktów spożywczych, co wpływa na walory smakowe, strukturę i właściwości np. warzyw czy owoców.
Mycie rąk mydłem z dozowników takich jak te znajdujące się w toaletach publicznych może potencjalnie narazić na większe ryzyko zakażenia niż w przypadku użycia samej wody, wynika z nowych badań.
- Czy twoja szczoteczka znajduje się na umywalce w łazience? Moja tam była. Do czasu, kiedy dowiedziałam się, że bliskość toalety czyni to miejsce bardzo niehigienicznym - pisze Liz Vaccariello z shine.yahoo. Obecnie eksperci mają wiele wskazówek, na temat, jak zorganizować sobie środowisko życia - od odpowiedniego miejsca w autobusie po wspomnianą szczoteczkę. Okazuje się, że niewielkie zmiany mogą przyczynić się do łatwiejszego utrzymania wagi i lepszego ogólnego samopoczucia. Oto dziewięć zaskakująco niekorzystnych lokalizacji i miejsca, na które warto je zmienić:
Antybiotyki radzą sobie z wieloma groźnymi chorobami, ale jednocześnie obniżają odporność i są przyczyną kłopotów z trawieniem. Kurację antybiotykową za każdym razem warto wspomagać preparatami zawierającym składnik probiotyczny i prebiotyczny.
Nadmierna higiena i unikanie kontaktu z wszelkimi wirusami może być niebezpieczne dla zdrowia? Według amerykańskich naukowców owszem.
Pełnia wiosny jest okresem zmian, które zachodzą nie tylko w otaczającym nas świecie przyrody, lecz również w nas samych. To okres obniżonej odporności, przeziębień i wirusów – organizm, osłabiony ubogą dietą niedoborem światła słonecznego oraz zmiennymi warunkami atmosferycznymi, jest teraz bardziej podatny na infekcje.
Kolejne naukowe doniesienia potwierdzają korzystny wpływ zielonej herbaty na nasze zdrowie.
Z wiedzą o higienie intymnej u Polek nie jest dobrze, 75% kobiet co najmniej raz w życiu cierpi na infekcje okolic intymnych. Tymczasem łatwiej zapobiegać dolegliwościom, niż je leczyć.
Przesilenie wiosenne to okres zwiększonego zapotrzebowania na substancje odżywcze. Tylko odpowiedniej jakości produkty żywnościowe dostarczą organizmowi składników odżywczych pozwalających przejść z zimowego na wiosenny czas pracy.
Dla wielu osób łazienka to zaciszne miejsce, w którym można odpocząć i zrelaksować się po ciężkim dniu. Zanurzenie ciała w głębokiej wannie wypełnionej gorącą wodą z odrobiną piany jest wspaniałym sposobem na udane zakończenie dnia.Łazienka to pomieszczenie, w którym domownicy dbają o codzienną higienę, jednak często nie są świadomi tego, że jest to także miejsce, w którym wilgoć i ciepło tworzą idealne warunki do rozwoju alergizujących pleśni, roztoczy oraz karaluchów. Zachowanie czystości w łazience oraz systematyczne eliminowanie drobnoustrojów są niezwykle istotne, szczególnie dla osób, które cierpią na alergię.
Przestrzeganie podstawowych zasad higieny to najlepszy sposób ochrony przed chorobami zakaźnymi – donoszą naukowcy.
Domowa plantacja ziół stanowi nie tylko ozdobę i przyprawę znacząco wpływającą na smak potraw, rośliny te wykazują też właściwości zdrowotne i pochłaniają kuchenne zapachy. Jak twierdzą ogrodnicy, zimą można się pokusić o uprawę roślin przyprawowych, najlepiej rosną na kuchennym parapecie.
Przypadki sepsy zanotowano już w starożytności. Hipokrates opisał przebieg schorzenia, wskazał, że jego charakterystyczną cechą jest gorączka wywoływana przez gnijące substancje. Opisywany zespół objawów chorobowych (tak określa się sepsę, nie jest ona chorobą stricte) zyskał więc nazwę: „gnicie krwi”. Od niedawna znane są jednak prawdziwe mechanizmy rządzące pojawieniem się i rozwojem sepsy. Znamienna dla posocznicy jest gwałtowna ogólnoustrojowa reakcja na zakażenie, która może skutkować śmiercią pacjenta. Posocznica jest częstą przyczyną zgonów na szpitalnych oddziałach intensywnej terapii.
Nie wszystkich bakterii powinniśmy unikać, probiotyki to bakterie, które wspomagają pracę naszego organizmu.