Sezon infekcji w pełni. W domu, pracy i sklepie – wszędzie wszyscy kaszlą lub kichają. Nawet mając silny układ odpornościowy, jesteśmy narażeni na choroby. Z każdej strony atakują nas wirusy i bakterie.
Bakteria E.Coli (pałeczka okrężnicy), o której ostatnio zrobiło się tak głośno, to szczep, którego zmutowana odmiana spowodowała panikę w całej Europie. Co kryje się pod tajemniczą nazwą Escherichia Coli? I co zrobić, aby uchronić się przed zakażeniem?
Bakterie żyją na świecie od ponad 3 miliardów lat. Nic nie wskazuje na to, że kiedykolwiek istnieć przestaną. Szczepy niszczone przez antybiotyki, mutują i uodparniają się na leki. Mniej więcej co 20 minut powstaje na świecie nowe pokolenie bakterii, a w 1 godzinę z 1 tylko komórki tworzy się ich mniej więcej 300. W wojnie z bakteriami stoimy na pozycji przegranej. Trzeba nauczyć się z nimi żyć.
Europejczyków zelektryzowały ostatnio doniesienia o śmiertelnych przypadkach zatruć pałeczkami okrężnicy EHEC. Jak dotąd eksperci nie ustalili jeszcze skąd pochodzą produkty, na których znalazła się bakteria. Wszystko wskazuje na to, że centrum zakażenia mieści się na Starym Kontynencie. Wielu Polaków planuje wyjechać na wakacje właśnie do krajów europejskich. W zaistniałej sytuacji powinniśmy wiedzieć, jak postępować, by ustrzec się przed zakażaniem niebezpieczną bakterią. Poniżej kilka informacji o E. coli oraz porad.