Szacuje się, że 30 proc. ludzi zmaga się z bezsennością. Jak uważają eksperci z Columbia University, częściowo można za to winić dietę.
Codzienne jedzenie chleba, szczególnie pełnoziarnistego, może zapobiegać chorobom układu krążenia.
Zdrowe, osoby, które stosują zróżnicowaną dietę z co najmniej 8-10 gramami rozpuszczalnego błonnika dziennie, mają mniej opornych na antybiotyki drobnoustrojów w jelitach.
Jedzenie awokado w ramach codziennej diety może poprawić zdrowie jelit, mówią eksperci z Uniwersytetu Illinois.
Dietetycy od dawna zalecają, żebyśmy jedli więcej błonnika. Wiadomo, że jest bardzo ważny dla zdrowego układu pokarmowego, a także przydaje korzyści sercowo-naczyniowych, takich jak obniżony poziom cholesterolu. Teraz ustalono, że błonnik jest również ważny dla zdrowia mózgu. Japońscy uczeni wykazali, że dieta bogata w ten składnik wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju demencji.
Kalafior to świetny obiadowy dodatek lub przekąska sama w sobie - najczęściej warzywo jest gotowane i podawane z bułką tartą. Warto pamiętać, że kalafior daje wiele korzyści dla zdrowia i urody - oto kilka jego pozasmakowych zastosowań.
Wyższa ilość witaminy C ma kluczowe znaczenie dla pacjentów z zespołem metabolicznym, którzy próbują osłabić zaburzenia oksydacyjne i problemy zdrowotne, mówią medycy z Oregon State University.
W ramach badania Global Burden of Disease monitorowano trendy w spożyciu 15 składników żywieniowych w latach 1990-2017 w 195 krajach. Okazuje się, że ludzie w prawie każdym regionie świata mogliby skorzystać na zrównoważeniu diety.
Sezon na borówki (czarne jagody) trwa. Sięgnij po te owoce, jeśli chcesz zadbać o zdrowie układu pokarmowego.
Agrest to dość popularny owoc, od dawna stosowany głównie do ciast, dżemów lub innych deserów czy kompotów. Ma niewiele kalorii i dostarcza wielu składników odżywczych, a warto po niego sięgać, bo pomagać zadbać o serce i wykazuje efekty przeciwstarzeniowe.
Gazy i wzdęcia to normalne zjawisko i zdarzają się każdemu. Jednak w przypadku niektórych osób nadmierne ich gromadzenie się i ból przeszkadzają w normalnym funkcjonowaniu. Oto kilka wskazówek, jak osłabić ten problem.
Pomimo wysokiego poziomu stanów zapalnych, osoby z plemienia Tsimane w Boliwii mają wyjątkowo zdrowe mózgi, które wolniej się starzeją.
Naukowcy z Japonii odkryli, że awokado zawiera związki, które mogą znacznie zmniejszać uszkodzenie wątroby.
Jeśli często zmagasz się z zaparciami, musisz mieć na uwadze wyższe ryzyko chorób nerek, ostrzegają lekarze.
Błonnik, środki przeciwskurczowe i olejek z mięty pieprzowej są skutecznymi środkami na zespół jelita drażliwego (irritable bowel syndrome, IBS), czytamy w British Medical Journal.