Imbir pochodzi z cieplejszych części Azji, takich jak Chiny, Japonia i Indie, ale uprawiany jest także Ameryce Południowej, Afryce i na Bliskim Wschodzie. Stosuje się go zarówno w kulinariach, jak i celach medycznych.
Gardło codziennie toczy walkę odpierając ataki bakterii, wirusów i grzybów. Dzięki temu chroni organizm przed infekcjami. Jednak przez wyziębienie, wahania pogodowe lub stres, gardło w swej codziennej walce zaczyna się poddawać. Pojawia się ból, powodujący trudności w przełykaniu pokarmów czy mówieniu. Niestety, wiosna nie chroni nas przed tym – właśnie teraz zmiany temperatur, wilgotności powietrza i trudności z dobraniem odpowiedniego okrycia, doprowadzają do częstych bólów gardła.
Soda oczyszczona ma wiele różnych zastosowań. Chociaż w ciągu ostatnich kilkudziesięciu powstały rozmaite wyspecjalizowane produkty, które chętnie stosujemy w gospodarstwie domowym, soda może wykonać szereg z tych zadań i to o wiele taniej.
Cebula to jeden najpowszechniejszych naturalnych środków na rozmaite dolegliwości wykorzystywany od dawnych czasów. Ma zastosowanie m. in. jako „lek" na ból gardła lub łagodne oparzenia słoneczne. Cebula wraz z czosnkiem jest uważana za prawdziwy skarb medycyny naturalnej, a jej działanie, dzięki zawartości alicyny, jest zbliżone do efektywności antybiotyku. To jednak nie wszystko, warzywo jest także pomocne w wielu innych przypadkach.
Szałwia pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. W Polsce uprawiana jest przede wszystkim dla potrzeb farmacji. Ceniona była już w starożytności, kiedy to przypisywano jej zdolność przedłużania życia. Zyskała sławę panaceum i z czasem stosowano ją na wszelkie schorzenia.
Acerola (Malphighia glabra), znana również jako nagwiazdka granatolistna to niewielkie drzewko rosnące na Antylach i na północy Ameryki Południowej. W 1945 roku uczeni Uniwersytetu w Puerto Rico ogłosili, że owoce aceroli są bardzo bogatym źródłem witaminy C.
Okres zimowy sprzyja częstszym infekcjom górnych dróg oddechowych. Częściej skarżymy się na ból gardła, katar czy kaszel. Mniej słońca, niższa temperatura powietrza na zewnątrz, duże wahania temperatur w ciągu dnia oraz opady deszczu i śniegu nie zachęcają do spędzania czasu na świeżym powietrzu.
Zima to okres wzmożonych zachorowań na wszelkiego rodzaju infekcje. Spośród nich najczęstsze to przeziębienia i grypa. Większość z nascierpi wtedy z powodu kataru, bólu gardła lub kaszlu. Tegoroczna zima okazała się szczególnie nieprzyjazna.
Pieprz Cayenne (pieprz kajeński) nazywany jest często królem przypraw. To z pewnością zasługa jego intensywnego zapachu oraz wysublimowanego smaku. Ma on jednak także właściwości zdrowotne - w małych ilościach wpływa korzystnie na przemianę materii oraz obniża poziom cholesterolu.
W krajach Europy Zachodniej i w Stanach Zjednoczonych, po kilkudziesięciu latach królowania leków syntetycznych, ponad połowa pacjentów korzysta dzisiaj z porad lekarzy medycyny naturalnej, lub wykorzystuje naturalne środki lecznicze w profilaktyce. W te najnowsze, światowe trendy zdrowotne wpisują się zioła, m. in. mięta pieprzowa, która jest składnikiem wielu preparatów wspomagających leczenie dolegliwości żołądkowych.
Wiosna niesie za sobą ponad czterokrotnie wyższe ryzyko zachorowania na infekcje górnych dróg oddechowych, niż jesień. Co robić, aby wzmocnić układ immunologiczny i ograniczyć możliwość wiosennego przeziębienia?
Złe warunki eksploatacji głosu oraz narażenie na przesuszone i zanieczyszczone powietrze mogą prowadzić do uszkodzenia narządów mowy. Właściwe reagowanie na pierwsze symptomy przeciążenia aparatu mowy, mogą uchronić przed rozwojem poważnych schorzeń.
Pachnący, kuszący, słodki, o niepowtarzalnym smaku. Rozgrzewa, poprawia nastrój, jest niezastąpiony, gdy zmarzniemy na zimowym spacerze albo podczas sylwestrowej zabawy „pod chmurką”. Jak przygotować dobry grzaniec?