Brytyjczycy mawiają: „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie" (An apple a day keeps the doctor away). Nie bez podstawy - jabłka zawierają dużo związków, które pomagają zachować dobre zdrowie chroniąc przed rozwojem wielu chorób. Teraz odkryto, że owoce te mogą przedłużyć życie starszych kobiet.
Jeśli nie chcesz mieć problemów z pęcherzem, ogranicz kawę, alkohol i czekoladę, radzą eksperci.
Rozpowszechniana od niedawna dieta Dash ma zmniejszyć problem nadciśnienia i pomóc w utracie na wadze. US News & World Report uznał ją za najlepszą.
Niskie temperatury i krótkie zimowe dni nie sprzyjają naszej odporności i dobremu samopoczuciu. W tym czasie odporność słabnie i zwiększa się prawdopodobieństwo "złapania" infekcji. Jak radzić sobie, aby wzmocnić organizm w tym trudnym dla niego czasie? Jednym ze sposobów jest zmiana nawyków żywieniowych. Co jeść, aby zwiększyć odporność?
Dojrzałym ludziom (a nawet takim po trzydziestce) świąteczny czas kojarzy się często z (przywożonymi zwykle z Kuby) pomarańczami (nie, nie z colą...). W bożonarodzeniowy czas więc, choćby z sentymentu częsciej sięgamy po te owoce. I słusznie, choć powinniśmy pamiętać o nich przez cały rok, bo zapewniają wiele prozdrowotnych korzyści.
Jeśli chcesz schudnąć bez głodzenia się czy stosowania wymagających diet, spróbuj dodać garść nasion roślin strączkowych do codziennego jadłospisu.
Początkowe objawy cukrzycy są łagodne. Co więcej, rozwijają się stopniowo, więc łatwo je przeoczyć lub przypisać zwykłemu zmęczeniu i innym tego rodzaju dolegliwościom. W efekcie u wielu pacjentów diagnozuje się chorobę kilka lat później. Skutki zaś są bardzo niebezpieczne, bo nieleczona cukrzyca prowadzi do licznych powikłań, w tym śmierci. Zastosuj te rekomendacje, żeby uchronić się przed cukrzycą lub dobrze nią zarządzać, jeśli już się rozwinęła.
Jest bogata w białka, błonnik, żelazo, magnez i witaminę B2 - kwinoa staje się coraz popularniejszym produktem w naszych kuchniach. Umieszczenie jej w diecie może chronić organizm przed chorobami serca, cukrzycą, migrenami i problemami jelitowymi. Co więcej, nie zawiera glutenu, dlatego sięgają po nią osoby z celiakią i te, które stosują modną obecnie dietę bezglutenową.
Gdy wzrasta codzienne spożycie owoców i warzyw (które nie są bogate w skrobię), zmniejsza się ryzyko przybierania na wadze.
Nie warto wyrzucać pestek awokado, mogą się przydać, mają bowiem wiele dobroczynnych składników. Dobrze jest je wykorzystywać, by móc liczyć na lepsze zdrowie.
Nie chodzi jedynie o białe pieczywo - wszystkie produkty, które zawierają znaczne ilości węglowoadnów rafinowanych (produkty przetworzone z cukrami prostymi) mogą sprzyjać depresji, mówią uczeni.
Badania przeprowadzone przez instytut badawczy Millward Braun dowodzą, że w diecie Polaków ciągle jest za mało warzyw i owoców. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia minimalne dzienne zapotrzebowanie na owoce i warzywa wynosi 400 g, które najlepiej podzielić na 5 porcji . Istnieją łatwe i szybkie sposoby na uzupełnienie niedoborów warzyw i owoców.
Sezon na truskawki ma się ku końcowi, więc nie warto zwlekać i zaopatrzyć się w te słodkie, zdrowe owoce, które jednak są przydatne nie tylko jako pyszny deser czy składnik dżemu - truskawki mają wiele zastosowań.
Jedz więcej błonnika, a schudniesz. Osoby, które dodawały większe ilości błonnika do swej standardowej diety, straciły na wadze, obniżyły u siebie ciśnienie krwi i zmniejszyły poziom cukru we krwi.
Ci, którzy jedzą więcej błonnika, cechują się niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.