Nowe badanie pokazuje, że duże ilości błonnika rozpuszczalnego, który znajduje się m. in. w awokado, pomarańczach i figach, może przyspieszyć powrót do zdrowia po infekcjach bakteryjnych.
Popularne suplementy wspomagające odchudzanie sprzedawane w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością nie ułatwiają utraty masy ciała bardziej niż placebo.
Mniejsza ilość kalorii dostarczanych organizmowi to większa szansa na pozbycie się nadmiaru kilogramów i lepszą figurę. Jak to zrobić? Do wyboru mamy setki diet i tyleż samo zestawów ćwiczeń. Ale pojawiają się nowe pomysły. Eksperci proponują po prostu większą ostrożność w doborze codziennego menu albo odpowiedni sposób konsumpcji. W każdym razie zapewniają, że nie trzeba się głodzić, aby zmniejszyć liczbę przyjmowanych codziennie kalorii.
Garść orzechów zjadana codziennie może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, wynika z badań.
Stworzenie odpowiedniego menu jest dobrym pomysłem, niezależnie od tego, czy masz jakiekolwiek problemy z sercem, czy cieszysz się dobrym zdrowiem. Zdrowy styl życia zaczyna się od sposobu odżywiania się, dlaczego więc nie zacząć już dziś i opracować dietę, która wspiera układ sercowo-naczyniowy?
British Nutrition Foundation (BNF) opublikowała raport na temat tradycyjnych potraw europejskich, do którego dołączono także przepisy. Praca stanowi część finansowanego ze środków unijnych projektu EUROFIR (Sieć zasobów informacyjnych na temat potraw europejskich), którego celem jest opracowanie źródła pełnej informacji na temat potraw. Prezentowane dane stanowić będą przegląd potraw spożywanych w całej Europie.
Stres, siedzący tryb życia i brak czasu, a nierzadko niewłaściwa dieta wpływają niekorzystnie na nasz organizm, czego skutkiem mogą być problemy z przewodem pokarmowym. To jedna z przyczyn tego, że na zaparcia cierpi 50 proc. kobiet i 25 proc. mężczyzn.
Dobre kalorie to takie, które nie tylko zaspokajają głód, ale także dostarczają wielu cennych składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz odpowiedzialnych za wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.
Dodanie większej ilości błonnika do codziennej diety pomaga układowi odpornościowemu zwalczyć infekcje.
Suszone śliwki zalewane gorącą wodą, tarty burak, czy sok z kiszonej kapusty - aby pozbyć się zaparcia, niejeden z nas jest w stanie wiele znieść. Nie zawsze jednak takie poświęcenie przynosi upragniony efekt. Jak więc skutecznie walczyć z tą dolegliwością?
Prawidłowe odżywianie jest niezbędnym warunkiem właściwego funkcjonowania organizmu, jak również dobrego samopoczucia, a śniadanie stanowi najważniejszy posiłek dnia. Powinien być pożywny, by dostarczyć energii na cały dzień.
Cierpisz z powodu zespołu jelita drażliwego (Irritable Bowel Syndrome - IBS)? Wyrzuć otręby i spróbuj błonnika rozpuszczalnego, radzą duńscy naukowcy.
Owoce powinny stanowić 20 procent naszej codziennej diety - zaleca się spożycie 3 do 5 ich porcji dziennie. Odpowiednia ilość pomoże zadbać o kondycję oraz sylwetkę.
Otyłość, zaburzenia układu krążenia i obniżona odporność organizmu to najczęściej spotykane choroby cywilizacyjne, których głównym powodem jest dieta uboga w owoce i warzywa. Jabłka posiadają wszelkie właściwości odżywcze świeżych owoców, uzupełniając naszą dietę w niezbędne witaminy, minerały i błonnik.
Dla miłośników jedzenia i smakoszy nigdy nie jest odpowiednia pora na odchudzanie. Latem chce się korzystać z wakacji i sezonowych pyszności. Jesienią zazwyczaj zajada się stres powrotu do codziennych obowiązków. Zimą organizm sam domaga się większej dawki kalorii. Ponadto okres świąteczno-karnawałowy nie sprzyja odchudzaniu. No i wreszcie wiosną przychodzi czas na refleksje przed wakacjami. Ale wtedy zazwyczaj okazuje się, że zbędnych kilogramów jest już za dużo...