Na Uniwersytecie w Toronto odkryto, że dieta niskowęglowodanowa może nasilać działanie niektórych bakterii jelitowych uszkadzających DNA, co prowadzi do raka jelita grubego.
Naukowcy odkryli, że nowo opracowana dieta inspirowana nawykami żywieniowymi społeczeństw nieuprzemysłowionych może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych.
Grupa bakterii zwana Enterobacteriaceae, w tym Klebsiella pneumoniae, Shigella, E. coli i inne, jest obecna w niewielkich ilościach jako część zdrowego mikrobiomu jelitowego człowieka. Jednak w dużych ilościach - na przykład spowodowanych nasilonym stanem zapalnym w organizmie lub spożyciem skażonej żywności - bakterie te mogą powodować choroby. W skrajnych przypadkach zbyt duża ilość Enterobacteriaceae w jelitach może zagrażać życiu.
Dieta z większą ilością glutenu może wiązać się z niższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2.
Najlepsze efekty utraty na wadze osiągnęli ci, którzy spożywali większe ilości białka i błonnika. Personalizacja i elastyczność również były kluczowe w tworzeniu planów, których osoby odchudzające się mogły przestrzegać w dłuższej perspektywie.
Zdrowa dieta i regularne ćwiczenia zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2 nawet u osób z wysokim ryzykiem genetycznym tej choroby. Innymi słowy, wszyscy zyskują na zmianach w stylu życia, niezależnie od dziedziczonego zagrożenia, mówią eksperci z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii.
Częstotliwość wypróżnień jest wskaźnikiem długotrwałego stanu zdrowia, mówią eksperci z Institute for Systems Biology.
Odkryto nowy możliwy sposób leczenia alergii pokarmowych za pomocą inuliny, naturalnie występującego błonnika roślinnego powszechnie stosowanego jako suplement, dodawanego do napojów gazowanych i innych produktów, stosowanego jako zamiennik słodzików.
Banany od dawna są ulubionym źródłem energii sportowców wytrzymałościowych i rekreacyjnych. Owoce stanowią bogate źródło potasu i innych składników odżywczych i łatwo je zabrać ze sobą rowerzystom, biegaczom, czy wędrującym pieszo.
Dietetycy na ogół zalecają spożywanie większej ilości błonnika pokarmowego, ale nowe badanie Uniwersytetu Cornell sugeruje, że jego wpływ na zdrowie może się różnić w zależności od osoby. Zalecenia co do dawki tego składnika powinny być dostosowane do mikrobiomu jelitowego każdego pacjenta.
Czy dostarczanie sobie błonnika w diecie wiąże się ze zmniejszeniem stanu zapalnego u osób starszych i czy składnik ten może osłabić ryzyko chorób układu krążenia? Okazało się, że błonnik zbożowy, ale nie ten owocowy i warzywny, był konsekwentnie powiązany z rzadszymi stanami zapalnymi i niższą częstością występowania chorób sercowo-naczyniowych.
Suszone owoce mogą mieć wpływ na lepsze zdrowie.
Według ekspertów z Penn State kilka filiżanek gorącego kakao może nie tylko pomóc rozgrzać się w zimowe dni, ale także pomóc osobom otyłym osłabić ryzyko chorób związanych ze stanami zapalnymi, takich jak cukrzyca.
Coraz więcej osób decyduje się na stosowanie diety o niskiej zawartości glutenu, mimo że nie mają nietolerancji tego składnika. Trend wywołał debatę na temat tego, czy odżywianie się tego rodzaju jest dobre dla ludzi bez alergii. Teraz przyjrzeli się sprawie między innymi naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Enzym wytwarzany podczas fermentacji warzywa powszechnego w kuchni japońskiej może zwiększać ilość co najmniej jednej pożytecznej bakterii związanej ze zdrowiem okrężnicy.
Sotagliflozyna – lek na choroby nerek i cukrzycę pomaga uchronić się przed udarem