Wakacyjna atmosfera, relaks, wysokie temperatury i słońce… Powrót do prozy codziennego życia po udanym urlopie to nie lada wyzwanie. Podpowiadamy, co zrobić, by z energią i entuzjazmem powrócić do rytmu wyznaczanego przez pracę zawodową i domowe obowiązki.
Z miesiąca na miesiąc możemy cieszyć się coraz większą różnorodnością oferty polskich kawiarni. Rozmaite sposoby przyrządzania kawy i wielki wybór dobrych jakościowo mieszanek może być jednak onieśmielający. Jak wybrać tę najodpowiedniejszą dla siebie?
Kawa jest drugim po herbacie najpopularniejszym napojem, który wybieramy do pierwszego posiłku. Obchodzony w kwietniu Europejski Dzień Śniadania to doskonała okazja, by z pomocą eksperta wybrać wariant, który nie tylko najlepiej nas pobudzi, ale i będzie istotnym elementem porannego zastrzyku energii.
Jednym z najbardziej nurtujących pytań dla wielbicieli pobudzającego napoju jest to, jaka kawa jest najlepsza. Odpowiedź jest jedna - dla każdego inna. Jak znaleźć tę, która w największym stopniu będzie odpowiadała naszym smakowym preferencjom? Podpowiadamy, na co zwracać uwagę podczas poszukiwań idealnego aromatu.
Powód dla, którego arabica jest postrzegana jako kawa lepsza jest prosty. Większość sprzedawanej arabiki jest droższa za kilogram, niż większość sprzedawanej robusty. Natomiast większość kawy produkowanej na świecie to robusta. Kawa arabica nie jest lepszą kawą od kawy robusta, jest kawą inną. Wśród robusty są też takie ziarna, które są lepsze i droższe od najlepszej arabiki.
O tym napoju - jednym z najpopularniejszych na świecie - mówi się wiele. Jednak liczne spośród obiegowych opinii na temat jego smaku, właściwości czy pożądanego wyglądu mijają się z prawdą. Kawa, bo o niej mowa, skrywa wiele tajemnic. Przedstawiamy te z nich, dzięki którym łatwiej będzie dokonać dobrego wyboru.
Kawowi smakosze mówią, że przygotowanie espresso przypomina malowanie obrazu - na ostateczny efekt ma wpływ kompozycja wielu kolorów. Podobnie jest w przypadku kawy, gdzie aromat każdej filiżanki zależy od szeregu czynników. Podstawowa wiedza z tej dziedziny pozwoli nam przygotować małą czarną, której smak przywoła klimat włoskiej kafejki.