Uczeni z University of Texas odkryli u myszy obwód neurologiczny, który po aktywacji zwiększał poziom stresu, jednocześnie zmniejszając chęć zwierząt do jedzenia.
Kiedy jedzenie jest motywowane przyjemnością, a nie głodem, aktywowane są endogenne, nagradzające sygnały chemiczne, które mogą prowadzić do przejadania się. Taki mechanizm ostatecznie wpływa na masę ciała i może być czynnikiem przyczyniającym się do dalszego nabierania wagi, ostrzegają eksperci.
Jak się okazuje, niemal jeden na pięciu pacjentów z Covid-19 może wykazywać tylko objawy żołądkowo-jelitowe.
Jak wyjaśniają naukowcy z University of Guelph, nagły spadek poziomu glukozy, który ma miejsce, gdy jesteśmy głodni, może wpływać na nasz nastrój.
Kobiety, które doświadczają menopauzy przed 46 rokiem życia lub po 55-tych urodzinach, mają wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 - wynika z badania obejmującego ponad 124 tysiące uczestniczek.
Starsze kobiety wydają się bardziej podatne na depresję i częściej długo się z nią zmagają.
Jeśli nie sypiasz odpowiednio długo, więcej jesz, a to oznacza nadmiarowe kilogramy i wyższe zagrożenie różnymi chorobami. Zobacz, dlaczego niebory snu oddziałują na poziom apetytu.
Kulinarne specjały to jeden z charakterystycznych elementów Świąt i trudno jest pozostawać na diecie, kiedy na wyciągniecie ręki są pyszne ryby, pierogi czy makiełki. No i nie można wręcz oprzeć się bożonarodzeniowym słodkościom, takim jak piernik, makowiec, czy sernik. Oczywiście częściowo odpowiada za to określony nastrój, czyli poczucie wyjątkowości świątecznego czasu, prawda jest jednak i taka, że o każdej porze roku nie jest łatwo zrezygnować ze słodyczy - uczeni mówią, dlaczego.
Jeśli masz przemożną chęć na sięgnięcie po coś słonego lub słodkiego, lub „dręczy" cię apetyt na jakiś konkretny produkt, być może twój organizm daje znać, że czegoś potrzebuje, albo na coś choruje. Sprawdź, co może oznaczać silna ochota na dane jedzenie.
Wystarczy przesunąć pory posiłków na wcześniejsze i skrócić ogólny czas jedzenia, by stracić na wadze, mówią badacze z Pennington Biomedical Research Center.
Badacze z Michigan State University odkryli, że osłabienie węchu miało związek z prawie 50 proc. wyższym ryzykiem śmierci w ciągu kolejnej dekady w przypadku osób w wieku powyżej 70 lat.
Jeśli nie sypiasz odpowiednio długo, masz większy apetyt na niezdrowe, np. słodkie przekąski.
Badacze z Yale University mówią, że lubimy smak tłuszczu zwierzęcego, ponieważ ludzie pierwotni jedli szpik, by dostarczyć sobie odpowiedniej ilości kalorii.
Jeśli w nocy nie możesz się wyspać, na drugi dzień masz zwiększoną potrzebę jedzenia i to produktów niedietetycznych.
Człowiek stanowi jedność psychofizyczną i dlatego depresja to nie tylko zaburzenia związane z naszą psyche, ale i problemy natury fizycznej. Okazje się, że „choroba duszy" wpływa też na dyskomfort ciała.
Sotagliflozyna – lek na choroby nerek i cukrzycę pomaga uchronić się przed udarem