Słodki smak cukru jest bardzo popularny na całym świecie. Cukier odgrywa coraz większą rolę w diecie ludzi i ma istotny wpływ na ich zdrowie, w tym masę ciała. Teraz sprawdzono, jak cukier wpływa na odczuwanie sytości.
Jedzenie stymuluje endogenny układ opioidowy mózgu, który odpowiada za sygnały przyjemności i sytości.
Już wiadomo, dlaczego w dojrzałym wieku częściej przybieramy na wadze. Rzecz wcale nie musi dotyczyć spowolnienia metabolizmu.
Posiłki zawierające świeże awokado jako substytut przetworzonych węglowodanów mogą znacząco tłumić głód i zwiększać satysfakcję z jedzenia u osób z nadwagą i otyłością.
Depresja ma bardzo istotny wpływ na jakość życia we wszystkich jego etapach, ale niewiele wiadomo na temat czynników związanych z depresją w ostatnim roku życia. Niedawno ustalono, że 59,3 proc. osób cierpiało na tę chorobę w ostatnim miesiącu przed swoją śmiercią.
Codzienne jedzenie mlecznej czekolady może wyglądać na receptą na przyrost masy ciała, jednak nowe badanie z udziałem kobiet po menopauzie pokazało, że jedzenie pewnej ilości czekolady rano w wąskim przedziale czasu może pomóc organizmowi spalić tłuszcz i obniżyć poziom cukru we krwi .
Istnieje związek między apetytem i wskaźnikiem śmierci osób starszych w danym okresie. Osoby, które zmagają się zaburzeniami apetytu, są bardziej narażone na wcześniejszą śmierć, mówią uczeni z Uniwersytetu Ben-Guriona w Beer Szewie.
Ze statystyk Światowej Organizacji Zdrowia wynika że w 2016 roku, 39 procent ludzi dorosłych na całym świecie miało nadwagę. Jednocześnie miliony chcą schudnąć i aby to osiągnąć, potrzebne są ćwiczenia fizyczne. Teraz postanowiono sprawdzić, jaki wpływ ma sport na nawyki żywieniowe.
Uczeni z University of Texas odkryli u myszy obwód neurologiczny, który po aktywacji zwiększał poziom stresu, jednocześnie zmniejszając chęć zwierząt do jedzenia.
Kiedy jedzenie jest motywowane przyjemnością, a nie głodem, aktywowane są endogenne, nagradzające sygnały chemiczne, które mogą prowadzić do przejadania się. Taki mechanizm ostatecznie wpływa na masę ciała i może być czynnikiem przyczyniającym się do dalszego nabierania wagi, ostrzegają eksperci.
Jak się okazuje, niemal jeden na pięciu pacjentów z Covid-19 może wykazywać tylko objawy żołądkowo-jelitowe.
Jak wyjaśniają naukowcy z University of Guelph, nagły spadek poziomu glukozy, który ma miejsce, gdy jesteśmy głodni, może wpływać na nasz nastrój.
Kobiety, które doświadczają menopauzy przed 46 rokiem życia lub po 55-tych urodzinach, mają wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 - wynika z badania obejmującego ponad 124 tysiące uczestniczek.
Starsze kobiety wydają się bardziej podatne na depresję i częściej długo się z nią zmagają.
Jeśli nie sypiasz odpowiednio długo, więcej jesz, a to oznacza nadmiarowe kilogramy i wyższe zagrożenie różnymi chorobami. Zobacz, dlaczego niebory snu oddziałują na poziom apetytu.