Można jeść smacznie i zdrowo. Niektóre produkty mają wyjątkową „moc" prozdrowotnego działania, a ich smakoszy nie brakuje ze względu na niepowtarzalny smak, zapach i zastosowanie w kuchni. Oto kolejne artykuły żywnościowe, które zasługują na szczególną uwagę, zwłaszcza osób dojrzałych:
Krem nawilżający jest kluczowym elementem w każdej pielęgnacji skóry. Jego stosowanie to jeden z najprostszych i najskuteczniejszych sposobów na opóźnienie starzenia się skóry. Dlatego warto wybrać odpowiedni preparat, aby osiągnąć jak najlepsze efekty. Oto kilka wskazówek.
Proces starzenia się jest nieunikniony. Nie dysponujemy jeszcze eliksirem młodości i chociaż pewne aspekty związane z dojrzałością (szczególnie te natury psychicznej, takie jak opanowanie, umiar, czy rozsadek) są na wagę złota, innych wolelibyśmy się pozbyć. Wśród tych ostatnich są m. in. zmarszczki...
Marakuja pochodzi z Brazylii i obejmuje około 400 odmian, z czego tylko trzydzieści ma jadalne owoce. Zjada się je na surowo, bądź są wykorzystuje do produkcji jogurtów i soków. Warto po nią sięgnąć, bo przynosi wiele korzyści zdrowotnych.
Poprawa stanu zdrowia jest na wyciagnięciu ręki, a dokładniej powinna być za drzwiami kuchennej szafki, bądź lodówki. W czym rzecz? Chodzi o super jedzenie, tj. najbardziej odżywcze pożywienie, którego zakup nie wymaga super wysiłku. Oto 10 produktów, które medyczny świat uznał za najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Naukowcy odkryli, że będąca antyoksydantem naringenina otrzymywana z gorzkiej substancji aromatycznej występującej w grejpfrutach mogłaby pomóc chorym na cukrzycę. Twierdzą oni, że naringenina może stymulować wątrobę do rozkładu tłuszczu, a zarazem zwiększać wrażliwość na insulinę.
Wiemy, że warzywa są dla nas dobre, ale które wiodą tu prym? Według artykułu opublikowanego w prestiżowym American Journal of Clinical Nutrition prawdziwą gwiazdę wśród jarzyn stanowią brokuły. Brokuły pochodzą z Włoch i są częścią rodziny kapustowatych, do której należą też kalafior, kapusta, kapusta chińska zwana również kapustą pak choi, kapusta włoska i brukselka - wszystkie o podobnych korzyściach zdrowotnych.
Osoby starsze, które dostarczają organizmowi odpowiednią ilość witaminy E, mają mniejsze ryzyko rozwoju otępienia niż ludzie, których dieta jest uboga we wspomnianą substancję.
Jak żyć długo i zdrowo? Na czynniki genetyczne nie mamy większego wpływu. Ale pozostaje cała sfera związana ze stylem życia, która - jak przekonują naukowcy - jest znacząca dla naszego zdrowia i samopoczucia. Poniżej przedstawiamy siedem elementów diety, których prozdrowotne działanie zostało udowodnione naukowymi testami.
„Martw się świecie" - pisze newsfeed.time.com. - Okazuje się, że Korea Północna ma nie tylko idealny system polityczny. Teraz są w posiadaniu najlepszego trunku - „informują" redaktorzy.
Jedzenie, jakie ludzie spożywają, może mieć znaczący wpływ na ryzyko rozwoju choroby Alzheimera oraz innych form demencji.
Stres nie służy zdrowiu. Pogarsza stan naszej cery. Skórę w stresie poznamy po jej nienajlepszej kondycji. Jest poszarzała, widocznie brakuje jej energii, traci "świeżość", witalność. Do tego dochodzi spadek jędrności - uwidaczniają się drobne zmarszczki, a cera staje się papierowa. Stres skóry to również niejednolity koloryt i przebarwienia, a także niedoskonałości.
Wiemy, że nakładając na oczy schłodzone torebki herbaty można zmniejszyć obrzęk, ale już niewielu ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że picie dużej ilosci herbaty może się również przyczynić się do zmniejszenia ryzyka jaskry i innych chorób oczu. Nie każda jednak herbata ma takie właściwości. Nie pomoże tu Earl Grey czy English Breakfast, ale zielona herbata jak najbardziej.
Z danych zgromadzonych przez Amerykańskie Stowarzyszenie Badań nad Rakiem (American Association for Cancer Research) wynika, że istnieje silny związek pomiędzy piciem kawy a obniżeniem ryzyka wystąpienia zaawansowanej postaci raka prostaty.
Laboratorium OENOBIOL wychodząc naprzeciw oczekiwaniom i potrzebom kobiet po 45 roku życia, stworzyło specyficzną gamę nutrikosmetyków z serii Kobieta 45+.