Nie pamiętasz, po co wyskoczyłeś/aś do sklepu? Jeśli tak, warto do koszyka dorzucić jagody stanowiące źródło flawonoidów - to doskonałe pożywienie dla mózgu.
Istnieje stare angielskojęzyczne przysłowie: „Old is Gold". Jednakże, pogarszający się z wiekiem stan zdrowia nierzadko sprawia, że trudno uwierzyć, iż dojrzały wiek może być złotym. Warto więc dbać o to, by jak najdłużej cieszyć się pełnią sił. Jayson Hunter z Prograde Nutrition przypomina, jakie trzy witaminy są najważniejsze dla zdrowia mężczyzn po pięćdziesiątym roku życia.
Miąższ aloesowy charakteryzuje się jedną z unikalnych w świecie roślinnym cech - pochłaniania część ultrafioletowego promieniowania, stanowiąc doskonały, naturalny filtr słoneczny. Dlatego warto zaopatrzyć się w sok z aloesu przed planowanym urlopem.
Glutation to niewielkie białko wytwarzane naturalnie przez komórki naszego organizmu. O jego właściwościach piszą eksperci w tysiącach medycznych artykułów. Czas, by wszyscy dowiedzieli się, dlaczego glutation jest niezbędny dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia, oraz co zrobić, aby mieć go na wysokim poziomie.
Zawarty w marchwi beta-karoten, razem z witaminami C i E, wykazuje silne działanie prozdrowotne. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wzrostu odporności organizmu, poprawy wzroku. Marchew stanowi silny przeciwutleniacz chroniąc przed nowotworami, chorobom serca oraz opóźniając proces starzenia się. Jednak największe korzyści można odnieść spożywając warzywo niekrojone przed gotowaniem.
Być może odkryto wreszcie „eliksir młodości". Melatonina, hormon odpowiadający głównie za regulację dobowego cyklu snu i czuwania, może opóźnić proces starzenia się, informuje sciencedaily.com za czasopismem PLoS One.
Skóra wrażliwa cechuje się podatnością na uszkodzenia i reakcje alergiczne wynikające z gwałtownej zmiany temperatury, stresu, działania promieni słonecznych, wiatru, klimatyzacji, różnorodnych kosmetyków.
Galakturoniany z kasztanowca, witamina B3 i ekstrakty z granatowca to pożądane składniki kosmetyków, które mają powstrzymywać starzenie się skóry.
Biała herbata uważana jest za najszlachetniejszy, bo najrzadziej spotykany gatunek.
Owoce aronii zawarte w mają szansę zrewolucjonizować leczenie większości chorób cywilizacyjnych. Czy małe, niepozorne owoce mogą być lekiem na całe zło?Już Indianie byli przekonani, że jagody są darem Wielkiego Ducha i mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Wiara znalazła oparcie w nauce i 50 lat temu odkryto, że wolne rodniki powodują choroby i starość, niszczą białko, DNA oraz lipidy. Proces produkowania wolnych rodników hamują jedynie przeciwutleniacze (antyoksydanty).
Czym są przeciwutleniacze, jak działają, co nam dają i dlaczego są tak ważne dla naszego organizmu? Przeciwutleniacze, zawarte np. w herbacie mają korzystny wpływ na system odpornościowy. Czy Polacy o tym wiedzą? Najnowsze badania, pokazują że wiedza Polaków na temat antyoksydantów jest znikoma.
Zmartwieniem wielu pań jest fakt, że ich wakacyjna opalenizna jest za słaba, nierównomierna i znika z biegiem czasu. Aby przygotować skórę do opalania, a następnie skutecznie podtrzymać jego efekty, warto korzystać ze sprawdzonych rozwiązań. Regularne jedzenie marchwi dostarcza skórze zbawiennych witamin i tak pożądany beta-karoten.
Kurkuma powstająca ze sproszkowanego korzenia i podziemnej łodygi ostryżu, zwanego też szafranem indyjskim, to silny antyoksydant, o kilkakrotnie mocniejszym działaniu niż witamina E. Zawiera witaminy i minerały; od lat ma zastosowanie kulinarne i medyczne.
Owoce są bogate w witaminy, minerały oraz błonnik, ochronne proteiny dla organizmu. Są bogate w antyoksydanty, takie jak witamina A, C i E, pozwalające nam chronić się przed wolnymi rodnikami, pojawiającymi się w wyniku palenia papierosów, stresu, wystawiania się na promieniowanie słoneczne oraz zanieczyszczenia. Fakty te są odpowiedzialne za niszczenie komórek, w wielu przypadkach nieodwracalne.
Tylko na ciężką postać zespołu AMD, która grozi całkowitą utratą wzroku, w Polsce każdego roku zapada 20 tys. osób! To poważna liczba, a statystyki mówią, że wciąż jest nam tak choroba mało znana. Okazuje się, że z wiedzą na temat czynników ryzyka w społeczeństwie polskim nie jest za dobrze. Spośród badanych osób z grupy zagrożonej chorobą, 55% nie potrafi wymienić żadnego z wymienionych czynników. Ci z zbadanych, którym znane są czynniki ryzyka AMD wyliczają: zaawansowany wiek, nadciśnienie, przebywanie na słońcu. To jednak za mało. By skutecznie zapobiegać chorobie, trzeba wiedzieć o niej znacznie więcej.