O lekach mówi się, że na jedno pomogą, na drugie zaszkodzą. Różne efekty dają bowiem dla różnych systemów i narządów naszego organizmu. Niemniej silnie mogą też wchodzić w reakcje z innymi substancjami, niektóre połączenia mogą wywołać wiele problemów, a nawet doporowadzić do śmierci.
Medycyna robi niezwykłe postępy, choroby, które nękały naszych przodków, stają się uleczalne i dzięki temu możemy liczyć na dłuższe życie. Zobacz, jak tych pięć leków odmieniło nasze losy.
Uczeni odkryli nowy antybiotyk, który ma być skuteczny przeciw opornym na leki bakteriom.
Od dawna wiadomo, że problemy z uzębieniem mają znaczący wpływ na nasze zdrowie. Okazuje się, że również choroby na które cierpimy mają swoje konsekwencje w stanie zębów. Cukrzyca, problemy żołądkowe, niedobór witaminy D czy nawet zwykłe przeziębienie mogą mieć zły wpływ na zęby. Jak uniknąć wad zgryzu, próchnicy czy zniszczonego szkliwa i cieszyć się pięknym, pełnym uśmiechem?
Użądlenia i ugryzienia przez owady są w lecie powszechne. Większość owadów, z wyjątkiem hymenoptera (tj. błonkoskrzydłych, czyli np. pszczół, os, czy szerszeni) „gryzie", ponieważ żywią się krwią. Przy tym „posiłku" jednak zostawiają alergeny wywołujących mikroreakcję alergiczną lub substancje, które tworzą stan zapalny. Hymenoptera zaś żądlą, by się bronić, ale również pozostawiają substancje wywołujące alergie, a u niektórych osób silną reakcję uczuleniową i wstrząs anafilaktyczny.
Preparaty z nowoczesnych typów lnu są sposobem na antybiotykooporne mikroorganizmy. Naukowcy z Uniwersytetu Wrocławskiego skupieni w Fundacji Linum wykorzystują naturalne właściwości lnu do produkcji alternatywnego antybiotyku.
Związek między rakiem jelita grubego i wysokim poziomem określonych bakterii może otworzyć drogę do nowych terapii.
Główki czosnku cieszą się popularnością w kuchni jako źródło niezwykłego smaku i zapachu. Wielu kucharzy nie wyobraża sobie przygotowania określonych zup, sałatek, czy mięs bez kilku ząbków czosnku. Warzywo cenione jest jednak nie tylko ze względu na przymioty kulinarne, sięgali po nie już starożytni z powodu jego prozdrowotnych właściwości.
Probiotyki to odpowiednio wyselekcjonowane bakterie, głównie z grupy Lactobacillus lub Bifidobacterium, które posiadają właściwości prozdrowotne potwierdzone badaniami naukowymi. Pozwalają leczyć niektóre schorzenia, wzmacniają układ odpornościowy, opóźniają procesy starzenia i zapobiegają chorobom cywilizacyjnym.
Antybiotyki są często jedynym sposobem na pokonanie groźnej choroby. Niestety, takie kuracje wiążą się również z poważnymi dla zdrowia kobiety skutkami ubocznym. Mimo to stosując się do prostych zasad możemy zminimalizować skutki uboczne przyjmowania antybiotyków.
Już 5 tysięcy lat temu czosnek uznano za niezwykłą roślinę. Skrywa on całe bogactwo biologicznie aktywnych substancji.
Antybiotyki są wciąż uważane za najskuteczniejsze leki zwalczające poważne zakażenia bakteryjne. W okresie jesienno-zimowym sięgamy po nie, upatrując zbawiennej mocy.
Nadużywanie antybiotyków prowadzi do osłabienia naturalnej odporności i zagraża różnym terapiom medycznym, m. in. wszczepieniu endoprotezy stawu biodrowego, intensywnej opiece wcześniaków, leczeniu raka.
W porównaniu do najbardziej rozpowszechnionych tabletek, kapsułki mają wiele zalet, co sprawia, że sięgamy po nie coraz częściej. Mają przeważnie cylindryczny, owalny lub kulisty kształt - dzięki temu łatwiej się je połyka.
Przesilenie wiosenne to okres zwiększonego zapotrzebowania na substancje odżywcze. Tylko odpowiedniej jakości produkty żywnościowe dostarczą organizmowi składników odżywczych pozwalających przejść z zimowego na wiosenny czas pracy.