Okres Świąt Bożego Narodzenia, to czas kiedy nasze oczy stają się zdrowsze. – Składniki świątecznego menu, zapobiegają powstawaniu wielu chorób oczu, takich jak kurza ślepota, zaćma czy zespół suchego oka – twierdzi dr Iwona Filipecka z Kliniki "Okulus" z Bielska-Białej.
Jak „dobrze" się starzeć? Można skonstruować całą listę spraw, które należałoby wziąć pod uwagę, ale na pewno jednym z jej punktów byłoby odpowiednie odżywianie się. To, co jemy, znacząco wpływa na nasze samopoczucie i wygląd, a dietetyczne wymagania zmieniają się wraz z wiekiem.
Jak wyglądał Twój ostatnio zjedzony posiłek? Czy na talerzu miała miejsce eksplozja kolorów, czy też danie było dość blade i monotonne? Jeśli to drugie, warto poczynić wysiłki, by wzbogacić swoją dietę o kolorowe warzywa i owoce, one bowiem zawierają wiele cennych składników, dzięki którym można cieszyć się długim i zdrowym życiem - radzi Ellie Krieger, amerykańska dietetyczka.
Nierzadko wydajemy fortunę na najlepsze specyfiki - kremy, balsamy, maseczki, etc., tymczasem najlepsza broń w walce ze starzeniem się jest tuż pod naszym nosem. To, co jemy i jakie ćwiczenia wykonujemy, ma bezpośredni wpływ na proces starzenia się. Wystarczą niezbyt inwazyjne, ale regularne zmiany w stylu życia, a efekt powinien być zachwycający.
Ponad milion osób rocznie w Polsce jest hospitalizowanych z powodu chorób układu krążenia, a blisko dziewięć milionów cierpi na nadciśnienie tętnicze. Prof. Marek Naruszewicz z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego po latach intensywnych badań naukowych udowodnił, że bioflawonoidy - przeciwutleniacze zawarte w aronii - pozwalają zmniejszyć nadciśnienie tętnicze, a także zniwelować inne dolegliwości związane z chorobami serca.
Długotrwała praca przed ekranem komputera, suche powietrze, wiatr, zanieczyszczenia - wszystko to może skutkować pogorszeniem wzroku. Jeżeli czujesz, że jakość Twojego widzenia obniżyła się, oczy są zaczerwienione i suche - poświęć chwilę swojego czasu i dowiedz się, jak poprawić kondycję wzroku.
Antocyjany - to barwniki roślinne o kolorze czerwonym, niebieskim lub fioletowym. Należą do szerszej grupy fitoskładników zwanej flawonoidami, które pełnią funkcje ochronne w roślinach. Jako przeciwutleniacze, antocyjany chronią rośliny przed działaniem wolnych rodników (wytwarzanych m.in. pod wpływem światła słonecznego), które z kolei mogą uszkodzić DNA i doprowadzić do śmierci komórek.
Każda kobieta chce wyglądać pięknie. To naturalne, bo gdy czujemy się piękne mamy lepsze samopoczucie i więcej pewności siebie. To z kolei pozwala nam działać skuteczniej i daje energię do pokonywania wszelkich przeszkód. Jest wiele czynników, które źle wpływają na nasza urodę np. zła dieta, nadmiar słońca, stres. Są to jednak czynniki, które możemy kontrolować. Jedynym czynnikiem, którego nie da się opanować jest czas. Czas bezlitośnie kreśli na nas swoje znaki i niestety nie ma takiej mocy, która mogłaby to zatrzymać. Możemy jednak zaprzyjaźnić się z czasem i wydatnie złagodzić jego wpływ na nasz wygląd.