Eksperci wskazują, że od jakiegoś czasu można zaobserwować nowy trend „odkrywania" rozmaitych nietolerancji pokarmowych, które skutkują istotnymi zmianami w diecie. Problem polega na tym, że wielu ludzi sądzi, iż odznacza się nietolerancją na gluten, ale tylko część z nich w istocie się nią cechuje.
Alizaryna od wieków jest stosowana jako środek koloryzujący. Kiedyś otrzymywano ją z korzeni marzanny barwierskiej, dziś jest wytwarzana syntetycznie. Jej lecznicze zastosowanie obejmuje m. in. rozpuszczanie kamieni przy kamicy moczowej i uzyskanie efektu moczopędnego.
W wielu regionach świata, także w Polsce, można kupić pyszne zdrowe owoce także zimą, które są nie tylko wysokiej jakości, ale również w przystępnej cenie. Mamy możliwość czerpania z szerokiej gamy owoców w sezonie zimowym, a większość z nich jest bogata w witaminę C, która pomaga walczyć z przeziębieniem i grypą. Oto top 5.
Żelazo jest jednym z pierwiastków, które są nam niezbędne do tego, aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował. Osoby, które mają słabą przyswajalną tego pierwiastka, wegetarianie, osoby zrzucające zbędne kilogramy czy kobiety z obfitym krwawieniem miesiączkowym, powinny przyjmować żelazo, aby zapobiegać anemii. Zalecany jest jednak rozsądek w suplementacji żelaza – może ono np. przyspieszać rozwój chorób nowotworowych.
Aby wzmocnić układ odpornościowy przed jesienno-zimowym atakiem wirusów i bakterii, warto dostarczyć sobie witaminę C. Jest relatywnie łatwo dostępna, a produkty z jej zawartością należą do najpowszechniej lubianych i stanowią składniki wielu wyśmienitych potraw.
Anemia, inaczej niedokrwistość, to stan organizmu, w którym poziom hemoglobiny i erytrocytów jest niższy niż określa to norma i towarzyszą temu określone symptomy. Istnieje około stu różnych typów anemii.
Oczy są nie tylko zwierciadłem duszy, ale i ciała. Patrząc w nie można wyczytać, z jakimi problemami zdrowotnymi zmaga się dana osoba.
Niski poziom czerwonych krwinek może zwiększyć ryzyko demencji u osób starszych.
Witaminy z grupy B mogą chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań uczonych z Uniwersytetu Oxfordzkiego.
Wraz z wiekiem kobiety stają się bardziej narażone na choroby serca i udar mózgu. Szczególne zagrożenie dotyczy pań po menopauzie. Odpowiednia dieta i trochę ruchu pomoże ochronić się przed wspomnianymi problemami zdrowotnymi.
Mózg i inne elementy układu nerwowego są najbardziej skomplikowanymi i czułymi strukturami fizjologicznymi w organizmie człowieka. Do utrzymania odpowiedniego funkcjonowania tych struktur niezbędna jest odpowiednia dieta.
Kobiety doświadczające niewyjaśnionego zmęczenia mogą zyskać energię dzięki suplementacji żelazem, nawet jeśli nie zdiagnozowano u nich niedokrwistości.
Osoby doświadczające osłabienia pamięci stają się zapominalskie i niezdolne do przyswojenia nowych informacji. Częściej się mylą, są zdezorientowane, a jednocześnie bardziej nerwowe z powodu zmagania się z problemami poznawczymi. W jednym przypadku zmniejszenie zdolności zapamiętywania jest czasowe, w innym długotrwałe - wszystko zależy od przyczyn leżących u podstaw dolegliwości.
Niedobór żelaza jest najczęstszą przyczyną niedokrwistości. Najpowszechniejszym niedoborem żelaza zaś jest znacząca, chroniczna utrata krwi, zazwyczaj z powodu nadmiernej miesiączki, krwawienia do lub z jelit na skutek choroby wrzodowej żołądka, hemoroidów lub u dzieci - zakażenia wirusem.
Nefropatia cukrzycowa (nephropatia diabetica) to uszkodzenie nerek stanowiące powikłanie cukrzycy. Dokładna przyczyna nefropatii cukrzycowej jest nieznana, ale uważa się, że niekontrolowane wysokie stężenie cukru we krwi prowadzi do rozwoju uszkodzenia nerek, zwłaszcza, gdy jednocześnie pacjent cierpi na nadciśnienie. W niektórych przypadkach historia medyczna rodziny może również odgrywać pewną rolę. Nie u wszystkich osób z cukrzycą rozwija ta choroba.