Zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD - Age-related Macular Degeneration) jest obecnie uznawane za najczęstszą przyczynę nabytej ślepoty u osób po 50 roku życia w krajach rozwiniętych i jest główną przyczyną całkowitej utraty wzroku u osób starszych. Z badania świadomości AMD wśród społeczeństwa i lekarzy w 2007 r., przeprowadzonego w Polsce wynika, że do okulisty zgłaszają się najczęściej osoby po 50 roku życia. Stanowią oni 55% wszystkich pacjentów tych lekarzy.
Zwyrodnienie plamki żółtej rozwija się przez dłuższy czas bezobjawowo, nie towarzyszy temu ból, dlatego tak ważna jest profilaktyka w tym zakresie. Problemy z widzeniem pojawiają się w dość zaawansowanym stadium choroby. Nie trzeba jednak zbyt wiele, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia choroby, poniżej przypominamy o najważniejszych elementach profilaktyki.
Zwyrodnienia plamki żółtej(AMD) to choroba, której ciężka odmiana dotyka w Polsce rocznie 20 tys. osób. Prowadzi ona do tak znacznego pogorszenia wzroku, iż chorzy potrzebują pomocy przy wykonywaniu najprostszych czynności.
AMD, czyli związanie z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej to jedna z najczęstszych przyczyn utraty wzroku. Szczuje się, że na ciężką odmianę tej choroby zapada w Polsce rocznie około 20 tys. osób. Szansą na długie cieszenie się dobrym wzrokiem może być zmiana diety.
Już podczas II wojny światowej piloci brytyjskiego RAF -u odkryli, że spożywanie jagód borówki czernicy poprawiało widzenie w ciemności. Badania potwierdziły: wyciągi z tych jagód powiększają obszar widzenia, poprawiają ostrość obrazu, usuwają zmęczenie oczu. Poleca się je osobom z zaburzeniami widzenia o zmierzchu, a także pracującym przy komputerze czy w złych warunkach oświetleniowych oraz narażonym na pogorszenie wzroku związane z wiekiem.
Skomplikowane elektroniczne oko, które daje nadzieję na odzyskanie wzroku niewidomym, ma być dostępne już w 2009 roku - informuje "Życie Warszawy".
Mutacja genu CFH (związanego z działaniem systemu odpornościowego) i nieodpowiedni styl życia zwiększają ryzyko zachorowań na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się na nią głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych.
Widzenie to złożony proces umożliwiający odtworzenie obrazu oglądanego obiektu poprzez przetworzenie bodźca świetlnego w nerwowy w receptorach wzrokowych siatkówki. Bodziec ten jest następnie przesyłany drogami wzrokowymi do ośrodka wzrokowego w korze mózgowej.
Australijscy naukowcy zbadali około 2000 osób w wieku 70 lat. Okazało się, że osoby mające problemy ze wzrokiem, odczuwają jednocześnie pogorszenie się słuchu.
Chorzy na nieuleczalną do tej pory chorobę AMD (Age-related Macular Degeneration - zwyrodnienie plamki żółtej), niebawem będą mogli zażywać specyfik o nazwie Lucentis, który- według przeprowadzonych badań może ocalić wzrok około 90 procentom osób cierpiących na to schorzenie. Dotychczasowe metody leczenia polegające, między innymi na korygowaniu laserem, czy też terapii fotodynamicznej, jedynie blokowały rozwój choroby.
Jako, że utrzymanie oczu w jak najlepszej kondycji powinno być jednym z priorytetów w dbaniu o zdrowie naukowcy wciąż poszukują odpowiedzi na pytanie o przyczyny chorób i sposoby zapobiegania im. Podczas niedawnych badań amerykańscy naukowcy odkryli, iż zarówno w brokułach jak i ich kiełkach występuje chroniący oczy przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych antyoksydant (przeciwutleniacz) SGS.
Nowy lek nie tylko zapobiega utracie wzroku, do której prowadzi związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (Age-related Macular Degeneration –AMD), lecz także w przeciągu dwóch lat poprawia wadę wzroku u pacjentów zażywających go.
Pod hasłem "Żałuję, że nie wiedziałam..." od stycznia do września 2006 roku w Polsce została przeprowadzona akcja badań przesiewowych w kierunku AMD - zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem. W badaniu wykorzystany został perymetr plamkowy siatkówki (PHP), który stanowi nowoczesną, precyzyjną, nieinwazyjną i obecnie najskuteczniejszą metodę przesiewowego wykrywania AMD. Chorobę wykryto u 13 procent badanych.
To, że należy jeść warzywa, słyszał od rodziców chyba każdy z nas. Rzadko jednak zadajemy sobie tyle trudu, by dowiedzieć się jakie w istocie spełniają funkcje i czego są źródłem. Większość warzyw zawiera dużą ilość wody i włóknika, jednocześnie odznaczając się niską kalorycznością. Wykryto w nich również substancje nazwane phytochemicals, które mają wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworu.