Osoby, które stosowały dietę bogatą w czerwone i przetworzone mięso, smażone jedzenie, produkty z rafinowanych ziaren i wysokotłuszczowe produkty mleczne, były trzy razy bardziej narażone na chorobę oczu, która uszkadza siatkówkę i wpływa na centralne widzenie
Stosowanie diety śródziemnomorskiej przekłada się na lepsze funkcje poznawcze.
Diety pełne czerwonego mięsa i tłustych potraw mogą sprzyjać utracie wzroku, szczególnie u seniorów, alarmują uczeni z University at Buffalo.
Pełne słońca dni to nie tylko zagrożenie dla skóry, ale i oczu. Silne słoneczne światło niszczy wzrok. Pomocne są okulary przeciwsłoneczne i dieta pełna antyoksydantów.
Dołącz do diety zielone warzywa liścisate i buraki, dzięki temu możesz uchronić się przed związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD).
Dieta śródziemnomorska od jakiegoś czasu święci triumfy, dowiedziono bowiem, że pomaga uchronić się przed chorobami serca, demencją, osłabieniem kości, rozwojem określonych nowotworów, symptomami depresji. Do tej listy można dodać również zapobieganie osłabieniu i utracie wzroku.
Niemal 80% osób powyżej 55. roku życia ma wadę wzroku lub chorobę oczu – wynika z najnowszych badań zrealizowanych na zlecenie Vision Express przez IQS Rynek i Opinia. Alarmujące jest to, że aż 55% respondentów nie badało się u specjalisty w ciągu ostatniego roku.
Nasze oczy starzeją się wraz z nami. A ich sprawność maleje wraz z upływem lat. Na problemy ze wzrokiem cierpi już ponad połowa dorosłych Polaków. Winny jest przede wszystkim niezdrowy tryb życia i złe codzienne nawyki. Słabe oświetlenie i wielogodzinne seanse przed telewizorem sprawiają, że wzrok coraz częściej płata nam figle. Dlatego, jeśli zauważymy jakiekolwiek zmiany w ostrości widzenia, nie odwlekajmy decyzji o wizycie u specjalisty. Skutki nawet najmniejszych zaniedbań mogą być niestety bardzo groźne.
Niebieskie światło jest powszechnie obecne w codziennym życiu, bo emitują je ekrany naszych komputerów i innych urządzeń elektronicznych. Dotychczas wiadomo było, że ekspozycja na nie może zaburzać nasz sen, teraz eksperci wskazują, że może niszczyć wzrok.
Wystarczy jeść już jedną pomarańczę dziennie, aby znacznie osłabić ryzyko utraty wzroku z powodu zwyrodnienia plamki żółtej.
Pamiętaj o dołączaniu produktów z kwasami omega-3 do diety. Dzięki nim ochronisz swój wzrok.
Znajdująca się w brokułach substancja może wyleczyć związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).
Badania na myszach wskazują, że istnieje związek pomiędzy florą bakteryjną jelit i ryzykiem zwyrodnienia plamki żółtej.
Dziś rusza kolejna edycja kampanii „W trosce o seniorów – zdrowie i styl życia”. Celem kampanii jest zwrócenie szczególnej uwagi społeczeństwa na schorzenia charakterystyczne dla wieku starszego oraz przedstawienie działań profilaktycznych opóźniających ich proces. Gwiazdą tej edycji kampanii jest aktorka Bożena Dykiel. Senior.pl objął patronat medialny nad tą inicjatywą.
Pogarszanie się wzroku wraz z wiekiem może mieć różne podłoża. To często genetyka, wpływ innych chorób, ale w dużej mierze także nasze codziennie wybory i profilaktyka. Czy faktycznie pogorszenie wzroku na późne lata to tendencja, której nie można zapobiec?