Naukowcy na całym świecie od lat próbują znaleźć odpowiedź na pytanie o przyczyny choroby Alzheimera, jedne z najnowszych badań zwracają uwagę na zależność pomiędzy wykształceniem, a rozwojem choroby.
Eksperymenty amerykańskich naukowców dowodzą, iż nawet krótkotrwały stres przyczynia się do wzrostu poziomu substancji prowadzącej do demencji. Substancją tą jest białko zwane beta amyloidem.
Hiszpańscy naukowcy z Fundacjo ACE, Instytut Catala de Neurociencies Aplicades w Barcelonie we współpracy z University of Pittsburgh School of Medicine przeprowadzili badania na pensjonariuszach domów opieki cierpiących na demencję.
Curry stanowi mieszankę przypraw pochodzących z Indii. Rodzaj jego składników zależny jest od regionu, z którego przyprawa pochodzi. Najczęściej zawarte są: kurkuma, imbir, pieprz czarny, kolendra, kmin rzymski, gorczyca czarna, chili. Badacze z Uniwersytetu w Kalifornii wykryli, że jeden ze składników cury - kurkume, pomaga systemowi immunologicznemu (a dokładniej makrofagom, komórkom spełniającym funkcję obronną organizmu) w pozbyciu się beta-amyloidu, białka odkładającego się w mózgu, odpowiedzialnego za rozwój choroby Alzheimera.
Miłorząb znany wszystkim jako ozdobna roślina rosnąca w umiarkowanym klimacie może mieć też zastosowanie w medycynie. Jego dobroczynny wpływ na zdrowie znany był już w starożytności, dziś lecznicze działanie miłorzębu znów wzbudza zainteresowanie lekarzy i naukowców.
Dobra wiadomość dla wszystkich starzejących się hippisów: marihuana może przeciwdziałać chorobie Alzheimera. Obecne badania wykonane przez Scripps Research Institutes w Kalifornii pokazują, że aktywny składnik marihuany delta-9-tetrahydrcannabinol lub inaczej THC może zapobiegać rozwijaniu się choroby poprzez zabezpieczanie nerwów odpowiedzialnych za funkcjonowanie mózgu, w lepszy sposób niż inne leki dostępne na rynku.
Nowy system komputerowy pomaga w wykryciu najwcześniejszych oznak choroby Alzheimera. System jest zdolny do analizy zasięgu uszkodzeń substancji szarej w mózgu, naukowcy z Uniwersytetu w Kalifornii twierdzą, że przyczyni się to do wcześniejszego wykrycia choroby i bardziej efektywnego leczenia jej w tej początkowej fazie.
Odkąd naukowcy wyjaśnili molekularny mechanizm leżący u podstaw zmian w komórkach nerwowych prowadzących do choroby Alzheimera, firmy produkujące medykamenty rozpoczęły prace nad lekiem prowadzącym do wstrzymania procesu rozwoju demencji.
The Roskamp Institute of Sarasota na Florydzie ogłosił rozpoczęcie głównych badań klinicznych mających sprawdzić nowoopracowane leki na chorobę Alzheimera. Zapowiedź Instytutu zbiegła się w czasie ze Światowym Dniem Choroby Alzheimera, który przypada na 21 września.
W tym roku mija 100 lat od odkrycia przez dr Aloisa Alzheimera choroby nazwanej jego imieniem. W ciągu tych stu lat nauka poczyniła ogromne postępy w zakresie diagnozowania i leczenia choroby Alzheimera, choć ciągle jeszcze nie do końca poznane są przyczyny jej powstawania. Tegoroczny Światowy Dzień Choroby Alzheimera jest obchodzony pod hasłem "Wyścig z czasem".
Liczbę chorych na Alzheimera Polaków ocenia się na około 250 tys, a związku ze starzeniem się społeczeństwa chorych będzie gwałtownie przybywać. Tymczasem opiekunowie i rodziny chorych na Alzheimera są w naszym pozostawieni sami sobie. Brakuje lekarzy specjalistów oraz sieci placówek - takie są wnioski z konferencji prazowej zrganizowanej z okazji przypadającego dziś Światowego Dnia Choroby Alzheimera.
Badania opublikowane w magazynie Neurology dowiodły, iż u 134 pacjentów, którym przez 12 tygodni podawano leki, znacząco poprawiła się koncentracja i pamięć werbalna w porównaniu z tymi, którzy przyjmowali placebo. Badania przeprowadzono w 19 placówkach w Stanach Zjednoczonych.
Wielu starszych Kanadyjczyków prowadzi auta dłużej niż powinno. Dr Nathan Hermann, profesor na wydziale psychiatrii geriatrycznej na jednym z kanadyjskiich uniwersytwtów przeprowadził trwające 3 lata badania, obejmujące grupę 700 kierowców w podeszłym wieku i stwierdził, że blisko jedna trzecia prowadziła samochody pomimo zdiagnozowania u nich demencji w łagodnym lub średnim stopniu.
Kwasy omega-3 znajdujące się w olejach sojowym, rybnym oraz innych, mogą stanowić ważny element w profilaktyce choroby Alzheimera.
Picie trzech szklanek soku owocowego tygodniowo może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 75 procent.