Kurkumina, składnik przyprawy curry, który odpowiada za jej żółty kolor, poprawia pamięć i nastrój u osób z łagodną formą zaburzeń poznawczych związanych z wiekiem, mówią uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskim w Los Angeles.
Odczuwanie niepokoju to obecnie niemal signum temporis, w przypadku ludzi w starszym wieku może być nie tylko wynikiem określonej osobowości czy życiowych problemów, ale wczesnym wskaźnikiem choroby Alzheimera.
Jeśli ciągle nie dosypiasz, grozi ci choroba Alzheimera. Chroniczny brak dobrego odpoczynku nocnego wiąże się ze wzrostem ilości białka charakterystycznego dla rozwoju tej choroby.
Jedzenie liściastych warzyw zielonych może pomóc w zapobieganiu demencji.
Cholina to wciąż zbyt mało znana substancja, która ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Ten składnik odżywczy wpływa na człowieka już od momentu poczęcia, kształtując jego rozwój przez całe życie. Może wpływać m.in. na obniżenie ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera. Czym dokładnie jest cholina i dlaczego jej suplementacja jest tak ważna? O tym zagadnieniu 14 grudnia dyskutowano w Warszawie podczas interdyscyplinarnego posiedzenia zespołu ekspertów.
Jeśli masz nadreaktywny pęcherz, nie sięgaj po alkohol, kawę czy czekoladę. Te produkty intensyfikują kłopoty z tym narządem, podrażniają go i sprzyjają mimowolnym skurczom mięśni.
Wypijanie kilku piw tygodniowo nie pozostaje bez wpływu na zdrowie. Nawet umiarkowane picie alkoholu może uszkodzić mózg, ostrzegają oksfordzcy badacze.
Aby zachować młodość umysłu, trzeba nie tylko wysilać się intelektualnie, ale i fizycznie. Aktywność fizyczna pomaga utrzymać sprawność umysłową, przekonują badacze z Western Sydney University.
Pamiętaj o dołączaniu produktów z kwasami omega-3 do diety. Dzięki nim ochronisz swój wzrok.
Słynny miliarder, współzałożyciel przedsiębiorstwa Microsoft, przyłącza się do działań na rzecz walki z demencją - przekazał 50 milionów dolarów Dementia Discovery Fund (DDF), funduszowi na rzecz badań nad demencją.
Obturacyjny bezdech senny może się wiązać u osób starszych z większym ryzykiem zachorowania na chorobę Alzheimera, wynika z nowych amerykańskich badań.
Sezon na grzyby się skończył, ale te zebrane i ususzone lub zamarynowane, dostępne są dla nas przez cały rok. A że warto po nie sięgać dość często, przekonują amerykańscy badacze, którzy odkryli, że grzyby zawierają składniki o silnym działaniu przeciwstarzeniowym.
Ustalono już, że dobrą ochroną przed problemami poznawczymi jest regularny wysiłek fizyczny, nauka nowych rzeczy i dbanie o zdrowie fizyczne. Teraz do tej listy można dodać pielęgnowanie przyjaźni.
Wiele społeczeństw się starzeje i demencja staje się coraz powszechniejszym problemem. Obecnie choruje na nią 47 milionów ludzi, a szacuje się, że do 2050 roku będzie około 130 milionów pacjentów z jakąś formą demencji. Warto więc poznać zarówno możliwe działania profilaktyczne, jak i nauczyć się rozpoznawać objawy świadczące o ryzyku rozwoju choroby.
Chorzy na niepamięć – tak mówi o osobach z demencją, Michał Zabłocki, poeta, autor piosenek m.in. w repertuarze Grzegorza Turnaua, autor wierszy o matce, znanej aktorce Alinie Janowskiej, która od kilku lat zmaga się z chorobą Alzheimera.