W Europie 1 na 10 przypadków nowotworu u mężczyzn i 1 na 33 przypadki u kobiet jest następstwem spożycia alkoholu - według nowych, dofinansowanych ze środków unijnych badań, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie British Medical Journal.
Szybkie bicie serca, kołatanie, uczucie duszności to objawy migotania przedsionków, które jest czynnikiem ryzyka udaru mózgu. Według amerykańskich naukowców istnieje możliwość przewidzenia prawdopodobieństwa tego typu nieregularnego bicia serca poprzez ocenę poziomu przeciwutleniaczy we krwi.
Osoby nadużywające alkoholu są szczególnie narażone na raka trzustki. Ludzie, którzy wypijają trzy lub więcej drinków w ciągu dnia, mają o 36% większe ryzyko zgonu z powodu raka trzustki w porównaniu z niepijącymi - nawet jeśli nigdy nie palili, co jest znanym czynnikiem ryzyka tej choroby.
Według nowych badań jedna na osiem kobiet posiada wysoki czynnik ryzyka zachorowania na raka piersi. Co można zrobić, aby zmniejszyć zagrożenie?
Statystyki ilości zachorowań na raka piersi są alarmujące - twierdzą lekarze. Naukowcy winią zarówno otyłość, alkohol, opóźnianie macierzyństwa jak i coraz szybsze tempo życia. Każdego roku rak piersi diagnozowany jest u około 47 700 kobiet na całym świecie.
Wyniki nowych badań pokazują, że palenie tytoniu odpowiada w 40% - 60% za różnicę w umieralności między mężczyznami a kobietami w Europie. Alkohol jest przyczyną około 20% tej różnicy między płciami. Odkrycia opublikowane w czasopiśmie Tobacco Control podkreślają konieczność podjęcia działań w zakresie zdrowia publicznego w celu zwalczania tych szkodliwych zachowań.
Anthony Hopkins przyznał, że w przeszłości za dużo pił. Aktor miał ogromną słabość do tequili, przez którą w pewnym momencie "prawie stracił rozum".
Nowe badania nad związkiem między śmiertelnością a sposobem odżywiania się wykazały, że jedzenie zdrowej żywności nawet w podeszłym wieku może znacznie zwiększyć długość życia. Jak twierdzą uczeni, osoby starsze, które często sięgają po owoce, warzywa, drób, niskotłuszczowe przetwory mleczne i produkty pełnoziarniste, żyją średnio 10 lat dłużej niż ci, którzy jedzą mniej zdrowej żywności tego rodzaju.
W sam raz na Boże Narodzenie nowe badania pokazują, że picie wina nie powoduje niestrawności. Jeśli ktoś cierpi z powodu wzdęć lub zgagi, bądź bólu brzucha po jedzeniu, to prawdopodobnie dlatego, że zjadł za dużo lub za szybko.
Cztery kluczowe zmiany w stylu prowadzenia naszej codzienności mogą przedłużyć życie, wynika z badań opublikowanych w magazynie PloS Medicine.
Kobiety, które piją jedną lub więcej szklanek słodkich napojów, bądź soku pomarańczowego dziennie, są bardziej narażone na rozwój dny moczanowej.
Długość życia się zwiększa, więc mówi się, że obecna sześćdziesiątka jest jak skończenie niegdyś pół wieku. Na pewno mamy większe możliwości, do dyspozycji nowe technologie, rozwiniętą medycynę (także estetyczną...) i specjalistyczne kosmetyki, których producenci zapewniają, że zatrzymują czas... Statystycznie rzecz ujmując możemy liczyć na dłuższe życie, warto więc minimalizować niedogodności związane z zaawansowanym wiekiem, bo nasze zdrowie i samopoczucie, bez względu na zewnętrzne perspektywy, w dużej mierze zależy od nas samych.
Brak popędu płciowego jest nierzadki u mężczyzn. Mimo, że niektórzy mężczyźni uznają, że ich zainteresowanie seksem maleje wraz z wiekiem, eksperci ostrzegają, że niekoniecznie powinniśmy za ten stan rzeczy winić upływający czas.
Większość dorosłych Polaków pije alkohol. Abstynentami są nieliczni, jednak w ciągu ostatnich lat ich liczba wzrasta. Najpopularniejszym napojem alkoholowym jest piwo, spada natomiast popularność wódki - wynika zbadania CBOS. Spożywanie alkoholu, jak również to, jaki jego rodzaj i jak często się pije, zależy głównie od płci i wieku. Najwięcej pijących alkohol jest wśród najmłodszych, seniorzy piją najmniej. Abstynencję najczęściej deklarują starsze panie.
Już dwa drinki z wódką wystarczą, by spowolnić reakcje u osób starszych, wynika z badań.