Paneuropejski zespół naukowców wykazał, że spożywane truskawek może działać ochronnie na żołądek uszkodzony przez alkohol, ponieważ owoce te pomagają chronić jego błonę śluzową.
„Sezon" na przeziębienia trwa. Cieplejsze ubrania dawno zostały wyjęte z szafy, a domowe lekarstwa na ewentualny spadek formy znajdują się w spiżarni. Na dworze coraz chłodniej i o wiele łatwiej jest się przeziębić. Poniżej więc kilka porad, jak uniknąć jesienno-zimowych problemów zdrowotnych.
Alkohol od dawna stosowany w medycynie m. in. jako środek antyseptyczny, składnik potrzebny do przygotowania nalewki lub dozowania leków oraz jako środek konserwujący. Picie może jednak nie być tak rekomendowane jak inne zastosowanie alkoholu. Jak wynika z nowych badań, upośledza on zdolność organizmu do leczenia się z różnych dolegliwości.
Badania na temat zapobiegania i leczenia chorób serca dowodzą, iż można chronić swoje serce m. in. przez umiarkowane picie alkoholu, dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy D i ćwiczenia. Jednocześnie wskazują, że stres w pracy czy żal po stracie bliskiej osoby zagrażają zdrowiu serca.
DDA nie jest chorobą. DDA nie jest zaburzeniem. Określenie Dorosłe Dzieci Alkoholików zostało stworzone aby psychologom było łatwiej nazwać trudności, które mogą występować u osób dorastających w rodzinach alkoholowych.
Z badania Cancer Research UK wynika, że picie alkoholu zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego. Lampka wina kojarzy się raczej z dobrym wpływem na zdrowie i samopoczucie, jednak z badań wynika, że już jeden duży kieliszek wina dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego.
Każdy, kto kiedykolwiek zbyt dużo wypił, poznał uczucie, że powiedział lub zrobił coś nierozsądnego. Teraz naukowcy są przekonani, że odkryli, dlaczego alkohol sprawia, iż ludzie zachowują się w ten sposób.
Jak wynika z badań, waga, dieta, aktywność fizyczna, palenie tytoniu i picie alkoholu - każde z nich może stanowić niezależny czynnik ryzyka zachorowania na cukrzycę.
Zmiana środowiska to priorytet numer jeden na wakacyjnej liście postanowień. Najpopularniejsze miejsca spędzania urlopu to komfortowe ośrodki, gdzie wczasowicze mogą się odprężyć i zapomnieć o problemach. Szwedzki bufet, popołudniowe drzemki oraz sączenie piwa i drinków nad basenem to częsty sposób na rozluźnienie. Tymczasem wiele osób po powrocie z wakacji uskarża się na obniżone samopoczucie, senność i objawy stresu. Czy zatem słodkie lenistwo popłaca?
Naukowcy przyjrzeli się danym zebranym na przestrzeni długiego okresu czasu i wyróżnili cztery elementy stylu życia, które powodowały, że ryzyko przedwczesnego zgonu z jakiejkolwiek przyczyny zmniejszyło się aż 63%.
Ludzie często serwują sobie drinki późnym wieczorem wierząc, że to pomoże im się zrelaksować i wpłynie na lepszy sen. Jednak z nowego badania wynika, że jest odwrotnie: alkohol utrzymuje organizm w stanie gotowości do przywracania sobie siły i regeneracji, co czyni sen trudniejszym i zwiększa prawdopodobieństwo wcześniejszego obudzenia się i odczuwania zmęczenia w ciągu następnego dnia.
53 osoby zginęły, a 604 zostały ranne – to bilans 462 wypadków, do których doszło na polskich drogach podczas długiego sierpniowego weekendu . Policjanci zatrzymali aż 2972 nietrzeźwych kierujących. Do największej ilości tragicznych wypadków doszło w sobotę i niedzielę, gdy w 240 zdarzeniach zginęły 33 osoby, a 304 zostały ranne.
Dziś przypada Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara. Międzynarodowy Dzień Piwa obchodzony 5 sierpnia jest stosunkowo młodym świętem, obchodzonym dopiero od 2007 roku, ale za to niezwykle popularnym, szczególnie w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Piwo to podobno trzeci co do popularności napój na świecie, po wodzie i herbacie, przed kawą…
Natura dostarcza kłopotów, np. w postaci zmarszczek, ale i przynosi jednocześnie antidotum na „zniszczenia", trzeba tylko umieć wykorzystać oferowane przez nią możliwości. Istnieje cały zestaw sposobów opierania się negatywnym skutkom upływu czasu.
Chociaż przyczyny występowania bólów migrenowych pozostają rodzaj bólu głowy pozostaje tajemnicą zarówno dla lekarzy, jak i zmagających się z nimi pacjentów, wiemy już że składniki chemiczne niektórych pokarmów mogą odgrywać dużą rolę w rozwoju bólu głowy.