Ukochanego pupila często traktuje się jak członka rodziny, łącznie z serwowaniem mu podobnej diety. Tymczasem niektóre produkty, nierzadko podawane psom bezwiednie, bardzo im szkodzą.
Przy kolejnych zakupach warto zwrócić uwagę na ilość wrzuconych do koszyka kiełbasek i wędlin. Jakkolwiek produkty mięsne często kuszą niewegetarian swoim smakiem i aromatem, ich nadmiar może przyczynić się do zmniejszenia szans na długowieczność.
Daje się zauważyć, że siedzenie do późna wiąże się z częstszym sięganiem po przekąski - po prostu dłuższe pozostawanie aktywnym prowadzi do wzmożonego zapotrzebowania na jedzenie, twierdzą naukowcy z USA.
Kobiety wykształcone piją więcej z powodu stresu, jakiego doświadczają w pracy. Jednak wbrew obiegowym opiniom to nie wysokie stanowiska są najbardziej stresogenne. Najwyższy poziom stresu ujawniają kobiety na stanowiskach pomocniczych, a najmniej zestresowane są te na stanowiskach kierowniczych – wynika z badań przeprowadzonych przez studentkę psychologii SWPS.
Odczuwanie senności za kierownicą jest prawie tak niebezpieczne, jak prowadzenie po pijanemu, sugeruje nowe francuskie badanie.
Wykazano, że związki powstałe z chmielu w wyniku warzenia piwa, humulony, mogą pomóc w leczeniu różnych chorób, takich jak cukrzyca i raka. Właśnie ustalono dokładną strukturę tych substancji, dzięki czemu utorowano drogę do opracowania nowych leków.
Orzech koli, jak sama nazwa wskazuje, to roślina związana z jednym z najpopularniejszych na napojów na świecie. Stosowany jest jednak nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i lecznictwie - poleca się go np. na problemy trawienne, zmęczenie, czy kaca.
Większość ludzi kojarzy osteoporozę z problemem starszych pań. I choć prawdą jest, że to seniorki stanowią grupę najbardziej zagrożoną tą chorobą, wiele ważnych informacji o osteoporozie pozostaje nieznanych.
Badania epidemiologiczne potwierdzają wysoki odsetek uzależnień wśród seniorów. Nadużywanie alkoholu stanowi już problem ponad 15% mężczyzn i około 10% kobiet powyżej 65. roku życia. Dane są jeszcze bardziej niepokojące dla osób hospitalizowanych – problem dotyczy aż 20% chorych w grupie wiekowej 60+. Eksperci alarmują: seniorzy potrzebują pomocy.
Rytm i jakość snu zależy od tego, co jemy. Kto spożywa więcej kalorii, doświadcza intensywniejszych problemów z nocnym odpoczynkiem.
Duże badanie, obejmujące prawie pół miliona osób starszych, wykazało wyraźną tendencję: wraz ze wzrostem picia kawy zmniejsza się ryzyko wcześniejszej śmierci.
Liczba wykrytych przypadków raka piersi znacznie wzrosła w ostatnich kilku dekadach prawdopodobnie z powodu lepszego i szybszego wykrywania choroby. Jakie są czynniki choroby i czy da się ich uniknąć?
Nadużywanie alkoholu wywołuje oporność na insulinę, co zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, wynika z badań na zwierzętach przeprowadzonych przez naukowców ze szkoły medycznej "Góra Synaj" w Nowym Jorku.
Ryzyko hospitalizacji lub zgonu z powodu choroby serca jest o 32 proc. niższe u wegetarian niż ludzi, którzy jedzą mięso i ryby, wynika nowego badania uczonych z Uniwersytetu w Oksfordzie.
Zimą skóra jest bardziej narażona na przesuszenie, sprzyja temu częstsze mycie rąk w obawie przed grypą , narażanie naskórka na otarcia z powodu licznych warstw ubrań, niedostateczny dopływ powietrza oraz suche powietrze w pomieszczeniach. Odpowiednia pielęgnacja i nawodnienie skóry może jednak zapobiec jej pierzchnięciu i pękaniu.