Seniorzy czują się młodsi, gdy uważają, że mają większą kontrolę nad swoim codziennym życiem, niezależnie od poziomu stresu lub problemów zdrowotnych.
Opieka nad zwierzakiem domowym może zmniejszyć ryzyko chorób serca, mówią eksperci z Baylor College of Medicine w Houston.
Zwiększ ilość warzyw i owoców w diecie - w ten sposób nie tylko poprawisz swoje zdrowie fizyczne, ale i osłabisz poziom doświadczanego stresu.
Delikatny szum potoku lub wiatru może wpływać na nasz umysł i ciało, pomagając nam się zrelaksować.
Osoby, które czują się młodsze, wykazują też lepsze samopoczucie, lepsze funkcjonowanie poznawcze, mniej stanów zapalnych, niższe ryzyko hospitalizacji, a nawet żyją dłużej niż ich rówieśnicy, którzy mają poczucie, że wiek im doskwiera.
Umiarkowane ilości alkoholu - czyli dziennie nie więcej niż jeden drink dla kobiet i dwa dla mężczyzn - wiążą się z niższym ryzykiem zgonu z powodu chorób układu krążenia w porównaniu do całkowitej abstynencji lub nadmiaru napojów wyskokowych.
Nuda może uczynić nas bardziej kreatywnymi, a także daje kilka innych korzyści. Nie warto więc jej unikać za wszelką cenę, uważają psychologowie.
Pozostawanie w izolacji, bez dostępu do siłowni i klubów sportowych, nie powinno oznaczać rezygnacji z ćwiczeń, mówią uczeni University of Bath. Regularne, codzienne treningi odgrywają ważną rolę w zachowaniu zdrowego układu odpornościowego.
Tętno spoczynkowe wynoszące 75 uderzeń na minutę w wieku średnim wiąże się z dwukrotnie wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, przynajmniej wśród mężczyzn.
Codzienne picie herbaty rumiankowej podczas posiłków może pomóc w zapobieganiu powikłaniom cukrzycy, które obejmują utratę wzroku, uszkodzenie nerwów i zaburzenia pracy nerek, mówią naukowcy z Japonii i Wielkiej Brytanii.
Osoby pracujące w wysokim stresie i mające niewielką kontrolę nad swoją pracą umierają młodziej lub są mniej zdrowe niż ci, które mogą liczyć na spokojniejsze środowisko pracy.
Większa ilość flawanoli w diecie, naturalnych związków znajdujących się w dużych ilościach np. w kakao, może chronić ludzi przed zdarzeniami sercowo-naczyniowymi wywołanymi stresem, takimi jak udar, choroby serca i zakrzepica.
Stres psychospołeczny - zwykle wynikający z kłopotów w radzeniu sobie w trudnych warunkach - może się nasilać, prowadząc do wysokiego ryzyka zachorowania na chorobę wieńcową serca.
Gdy ludzie doświadczają mniej stresu, rzadziej sięgają po niezdrowe jedzenie, takie jak fast food.
Pandemia wytworzyła paradoks, w którym zdrowie psychiczne stało się zarówno motywacją, jak i przeszkodą dla aktywności fizycznej.
Niekontrolowane nadciśnienie – ciągle główny czynnik chorób serca i udarów