W okresie letnio-jesiennym pomidor to niezaprzeczalny władca naszych stołów. Zdziwienie ogarnia, gdy czytamy, że jeszcze w XVII wieku uznawano go w niektórych krajach za owoc trujący i uprawiano go jedynie jako roślinę ozdobną... Na szczęście – szybko odkryto jego niepowtarzalny smak i właściwości, którymi urzekł i zawojował zwyczaje kulinarne wielu narodów. Prawdą jest jednak, że najsmaczniejszy jest w postaci jak najmniej przetworzonej.
Według najnowszego, prospektywnego badania przeprowadzonego przez fińskich naukowców, picie kawy może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka wątroby.
"Jeśli pijesz jak mężczyzna, to marnie skończysz - wyglądając jak on". Kampania "No woman wants to look like a man" („Żadna kobieta nie chciałaby wyglądać jak mężczyzna”) została zainicjowana pod koniec maja br. przez angielską organizację Drug and Alcohol Service for London (DASL) zajmującą się kobietami uzależnionymi od alkoholu.
Chorujący na raka trzustki Patrick Swayze czuje się coraz lepiej.
Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Wielkiej Brytanii są kolejnym dowodem na to, że badania profilaktyczne mogą ocalić zdrowie a nawet uratować życie.
Pomidory przybyły do Polski wraz z włoszczyzną z dworu królowej Bony. Tam z kolei przywędrowały aż z Ameryki Południowej. To właśnie stamtąd, z języka Azteków pochodzi określenie pomidora – tomat – przejęte przez wiele europejskich języków. Polski pomidor pochodzi z języka włoskiego i oznacza złote jabłka.
Pomimo tego, że przechodzi trudną terapię z powodu raka trzustki, Patrick Swayze wraca do pracy. Aktor ogłosił, że zagra w amerykańskim serialu „The Beast”.
Żurawiny właściwie nie znamy. Cierpki, kwaskowaty smak jej jagód sprawia, że nie nadają się raczej do spożywania na surowo. Jest to jednak roślina wyjątkowa, odkryta właściwie dopiero na początku XX wieku w Ameryce Północnej. W Polsce, w lasach i na torfowiskach, rosną jej dwie odmiany: żurawina błotna i drobnolistna.
Nieprzebrana ilość warzyw, owoców, produktów zbożowych, mięs i wiele tysięcy różnorodnych produktów spożywczych to bogate źródła energii. W naszym jadłospisie dominuje jednakże żywność przetworzona i wysokokaloryczna.
Szacuje się, że w naszym kraju na chłoniaka choruje 6 – 7 tysięcy osób, w skali światowej liczba ta wynosi ponad 1 milion ludzi. Stowarzyszenie "Sowie Oczy" zainicjowało kampanię "Zdemaskuj Chłoniaka".
Łódzki Oddział NFZ organizuje akcję promującą program profilaktyki raka piersi finansowany przez NFZ i Ministerstwo Zdrowia. Ma ona przypominać kobietom o korzystaniu z darmowej mammografii, równocześnie tłumacząc, czym jest to badanie.
Paradontoza, czyli stan zapalny dziąseł prowadzi do powstania tzw. kieszonek przyzębnych, jest to konsekwencja stopniowego odsuwania się zębów od dziąseł. Okazało się, że choroba ta zwiększ ryzyko pojawienia się innych problemów zdrowotnych.
Badania przeprowadzone przez naukowców ze Sztokholmu dostarczają kolejnego argumentu przemawiającego na rzecz aktywnego trybu życia.
Lekarze i naukowcy często przypominają jak ważna jest profilaktyka i regularne kontrolowanie stanu zdrowia. Ten ostatni element dbania o zdrowie jest szczególnie ważny jeśli nie znane są czynniki wywołujące chorobę. Jedną z chorób o niezbadanej do końca etiologii jest chłoniak.
Jedną z konsekwencji nadmiernego spożywania alkoholu jest zwiększone ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.