Val Kilmer zaprzeczył, jakoby chorował na raka.
Michael Douglas ujawnił, że Val Kilmer jest chory i zmaga się z rakiem.
Rak piersi diagnozowany jest u co 14. Polki. Istnieje jednak broń, wobec której ten złośliwy nowotwór jest bezbronny. Nie jest to nowoczesny środek medyczny czy innowacyjny zabieg onkologiczny - to świadomość zagrożenia chorobą i profilaktyka. Staje się ona coraz mocniejszym orężem w rękach polskich kobiet.
Choroba nowotworowa w znacznym stopniu zmienia zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Dlatego dieta chorego powinna zostać skomponowana w taki sposób, aby odpowiednio odżywiony organizm miał siłę do walki z chorobą. Jak się odżywiać, co jeść, a czego unikać oraz czym jest specjalistyczne żywienie medyczne i dlaczego powinno być integralną częścią leczenia?
Zaawansowany rak piersi to znacznie trudniejszy problem medyczny i społeczny. Takie chore wymagają szerokiego wsparcia lekarskiego, psychologicznego. Cierpią fizycznie i psychicznie – mówi dr n. med. Barbara Radecką z Opolskiego Centrum Onkologii. Jednak dzięki postępom biologii molekularnej w ostatnich latach odkryto kolejne bardzo obiecujące leki. Nowoczesne metody terapii stwarzają możliwości personalizacji leczenia. Jego dobór jest związany z wyjściowym stanem zaawansowania i podtypem nowotworu oraz cechami biologicznymi.
4 października obchodzimy Światowy Dzień Onkologii. Tego dnia wiele uwagi poświęca się profilaktyce nowotworów, ale istotne jest również zwrócenie uwagi na codzienne problemy osób, które zmagają się z tą chorobą. Jednym z bardzo poważnych wyzwań jest prawidłowe odżywienie organizmu. To właśnie specjalistyczne żywienie w chorobie onkologicznej stanowi temat przewodni kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”.
Na temat żywienia w chorobie onkologicznej krąży wiele mitów, których istnienie może negatywnie wpływać na proces leczenia. Mity te funkcjonują nie tylko wśród samych chorych, ale także w świadomości społecznej, co pokazuje najnowsze badanie SMG/KRC zrealizowane w ramach kampanii „Żywienie medyczne – Twoje posiłki w walce z chorobą”. Obalamy te najczęściej spotykane.
Czerniak to najbardziej agresywny i coraz częściej spotykany nowotwór skóry. Rozwija się w melanocytach, komórkach wytwarzających melaninę – barwnik odpowiadający głównie za kolor skóry. Produkcja melaniny, która sprawia, że skóra ciemnieje pod wpływem słońca, to mechanizm obronny przeciw działaniu promieni ultrafioletowych. Melanocyty występują także na błonach śluzowych oraz w gałce ocznej, dlatego nowotwór może pojawić się też np. w przełyku lub uchu wewnętrznym.
Zakładasz koszulę i przestajesz TO widzieć. Zakrywasz TO rękawem i zapominasz. Odwracasz się od lustra i przestajesz zadawać sobie pytanie, czy TO może być groźne. Nie pozostawiaj na swojej skórze znaków zapytania. CZERNIAK to może być TO. Sprawdź TO.
Aż u ośmiu procent chorych na nowotwory rozwinie się niezależnie jakiś drugi rodzaj raka.
Polacy wiedzą, czym jest czerniak, ale się nie badają. 85 proc. przyznaje, że nie odwiedzili lekarza nawet, gdy wykryli u siebie podejrzaną zmianę na skórze. Późna wykrywalność to jedna z przyczyn wysokiej umieralności na czerniaka w Polsce. Co roku nowotwór ten zabija 30 proc. chorych, znacznie więcej niż w innych krajach Europy Zachodniej.
U osób z wyższym wykształceniem i lepiej sytuowanych częściej rozwija się guz mózgu.
Nowotwory są powszechną chorobą, stanowią drugą przyczynę śmierci na świecie, tuż po chorobach sercowo-naczyniowych. Narosło wokół nich też wiele mitów. Jedni uważają, że raka może wywołać stres, inni są przekonani, że alkohol nie ma nic wspólnego z jego rozwojem. Przekonania na ten temat ujawnia sondaż Roy Morgan International e Gallup International dla Międzynarodowej Unii Walki z Rakiem.
Jedna z agencji WHO informuje, że picie gorących napojów sprzyja rozwojowi nowotworów.
Dołącz orzechy do diety. Dzięki temu możesz znacznie ograniczyć ryzyko śmierci z powodu raka prostaty.