Waga wpływa na to, jak i kiedy organizm spala energię. Otyłość sprawia, że zużywa się mniej kalorii w ciągu dnia.
Wśród zdrowych ludzi, których zwyczajowy czas snu wynosił co najmniej 6,5 godziny, późne pory zasypiania były powiązane z większym spożyciem fast foodów i mniejszą ilością warzyw w diecie. Przekładało się to też na mniejszą aktywność fizyczną.
Grupa leków stosowanych w leczeniu cukrzycy typu 2 może zmniejszać ryzyko raka jelita grubego.
Grupa leków stosowanych w leczeniu cukrzycy typu 2 może zmniejszać ryzyko raka jelita grubego.
Regularne stosowanie diety wysokotłuszczowej może zmniejszyć zdolność mózgu do regulowania ilości przyjmowanych kalorii.
Istnieje związek między zaburzeniami odżywiania a wielochorobowością fizyczną, czyli obecnością wielu różnych chorób.
Regularna praktyka jogi może pomóc w zapobieganiu przybierania na wadze u osób w wieku średnim z prawidłową masą ciała i sprzyjać utracie wagi u ludzi z nadmiarem kilogramów.
Można sobie wyobrażać, że latem jesteśmy zdrowsi. Świeci słońce, dostarczamy mnóstwo witaminy D, a dni są długie. Jednak ostatnie badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Kopenhadze sugerują, że nawyki żywieniowe zimą mogą być lepsze dla naszego zdrowia metabolicznego niż te letnie.
Ci, którzy kupują najmniej zdrową żywność w pracy, często stosują niezdrową dietę także poza pracą i częściej też mają nadwagę i/lub otyłość oraz czynniki ryzyka cukrzycy oraz chorób układu krążenia w porównaniu z pracownikami, którzy dokonują zdrowszych zakupów.
Osoby zagrożone cukrzycą typu 2 zwykle wiedzą, że powinny ograniczyć ilość cukru w diecie, nowe badania sugerują jednak, że warto też zmniejszyć dawkę soli.
Zdrowa dieta nie wystarczy, jeśli chcesz zadbać o siebie. Być może twoje posiłki są odpowiednio zbilansowane, ale niweczysz wysiłki dobrego odżywiania się poprzez serwowanie sobie niedietetycznych przekąsek.
Nowy rodzaj leku, przetestowany na gryzoniach, daje obiecujące wyniki - może doprowadzić do powstania środka odchudzającego imitującego efekty ćwiczeń fizycznych.
Jeśli ktoś chce schudnąć, często rezygnuje z orzechów. Jakkolwiek bowiem orzechy zawierają dużo białka, są jednocześnie bogate w tłuszcze, co często sprawia, że osoby chcące zrzucić kilka kilogramów wykreślają je ze swojego menu. Jednak badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Australii pokazują, że można jeść np. migdały i schudnąć.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że nadwaga i otyłość są czynnikami ryzyka kilku form nowotworów. Wiadomo również, że otyłe kobiety są bardziej narażone na nowotwór niż ich rówieśniczki o wadze w normie, a poziom ryzyka zmniejsza się wraz z utratą masy ciała. Teraz oceniono związek pomiędzy otyłością, utratą masy ciała i rakiem hematologicznym.
Kilkutygodniowa dieta o nikłej ilości węglowodanów poprawiła skład ciała, dystrybucję tłuszczu w organizmie i zdrowie metaboliczne.