Właśnie rozpoczęła się realizacja nowego i innowacyjnego projektu, finansowanego ze środków unijnych, dążącego do opracowania i przetestowania nowych produktów żywnościowych, które szybciej zapewnią poczucie sytości. Bardziej syta żywność może pomóc w poskromieniu apetytu, kontrolowaniu wagi i zwalczaniu otyłości, a projekt SATIN (Innowacja w sytości) ma zgromadzić ekspertów z sektora akademickiego i przemysłowego specjalizujących się w pobieraniu energii i kontrolowaniu wagi.
Najbardziej aktywnych konsumentów, tzw. prosumentów charakteryzuje przekonanie, iż wiele aspektów zdrowia jest uzależnionych od naszego stylu życia, a także troska o zdrowie wynikająca z poczucia odpowiedzialności względem rodziny i społeczeństwa. Sporo z nas uważa, że może mieć kontrolę nad różnymi zaburzeniami zdrowia, jednak poczucie to zależy od rodzaju i specyfiki konkretnej choroby - wynika z raportu „Ja i moje ciało. Zdrowie i dobre samopoczucie w dzisiejszych czasach".
Oto zaskakujące informacje: według nowych badań osoby regularnie jedzące czekoladę, są nieco szczuplejsze niż ci, którzy unikają raczenia się tymi słodkościami.
Dieta bogata w tłuszcze nasycone oraz węglowodany proste może podnosić poziom biomarkerów choroby Alzheimera.
Starzenie się i nadwaga nie muszą być związane ze spadkiem samopoczucia psychicznego, wynika z międzykulturowego badania szacującego jakość życia i stan zdrowia w USA i Wielkiej Brytanii.
Co roku w Europie diagnozuje się ponad 450 tysięcy przypadków raka jelita grubego, a około 230 tysięcy tych pacjentów umiera z powodu nowotworu. Liczba chorych rośnie i wielu z nich nie wie, że dostatecznie wczesna profilaktyka mogłaby uratować im życie. Odpowiedzią na alarmujące dane jest inicjatywa pod nazwą "Miesiąc szerzenia świadomości na temat raka jelita grubego".
Francuscy uczeni wykazali, że mutacje w genie receptora melatoniny oznaczają niemal siedmiokrotny wzrost ryzyka rozwoju cukrzycy. Autorzy badań mają nadzieję, że ich odkrycie pozwoli na opracowanie nowych leków na tę coraz powszechniejszą chorobę.
W trakcie menopauzy kobiety dotyka wiele zmian w organizmie. Problemem może się stać nadmierny przyrost masy oraz zmiany kształtu sylwetki. Negatywne skutki klimakterium może złagodzić odpowiednia dieta.
Choć wiele osób usilnie poszukuje sposobów na odchudzanie i walczy otyłością, znacza liczba ludzi zmaga się z odrwotnym problemem - chcą przytyć.
Nowe badania sugerują, że jeśli chce się schudnąć, całkowite odrzucenie słodyczy nie jest rekomendowane. Łasuchy mogą dołączyć do swojego porannego menu ciastka czy cukierki i w ten przyjemny sposób rozpocząć dzień oraz utrzymać smukłą sylwetkę.
Cukier może być tak niebezpieczny jak powszechnie uznane za zagrażające zdrowiu używki, np. alkohol lub tytoń. Jego szkodliwość zasadza się po pierwsze na właściwościach uzależniających, po drugie - na negatywnym oddziaływaniu na organizm. Uczeni doszli do wniosku, że cukier jest na tyle groźny dla zdrowia, że należałoby stworzyć prawo ograniczające jego spożycie.
Tymianek jest byliną pochodzącą z wybrzeży Morza Śródziemnego i komercyjnie uprawianą w wielu krajach europejskich, a także Maroku i Stanach Zjednoczonych. Rośnie dziko m. in. w Albanii i Bułgarii. Do celów leczniczych najczęściej wykorzystuje się tymianek hiszpański (Thymus zygis).
Zdań na temat czy unikać, czy wręcz przeciwnie, postawić na węglowodany w naszej diecie, jest mnóstwo. Kwestie żywienia są zawsze względne i zależne od sytuacji w jakiej się znajdujemy. Tym samym np. to, co nie zalecane dla tych, którzy nie lubią wysiłku fizycznego - dla aktywnych jest wskazane. O tym, jak zrozumieć węglowodanowy świat i nie wpaść w „słodką pułapkę” mówi specjalista dietetyk Małgorzata Zdrojewska.
Najczęściej w okresie zimowym zyskujemy na wadze i zmagamy się z przeziębieniami. Co jeść, by nie doświadczać przyrostu masy ciała a jednocześnie wzmocnić organizm odpowiednimi składnikami odżywczymi, aby utrzymać system odpornościowy w dobrej formie?
Picie dużej ilości słodkich napojów bezalkoholowych może zwiększać ryzyko astmy i przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP).
Sztuczna inteligencja pomaga określić szybkość starzenia się