Powszechnie wiadomo, że w dojrzalszych latach nieco trudniej jest utrzymać szczupłą sylwetkę, bo przybieraniu na wadze sprzyja wówczas wiele czynników, m. in. zwalniający wraz z wiekiem metabolizm. Jednocześnie trzeba przypomnieć, że nie wszystkie kalorie są sobie równe, a niektóre kaloryczne produkty mogą być polecane dojrzałym ludziom.
Jak wynika z nowych badań, składnik winogron, jagód i czerwonego wina może zmienić nadmiar tłuszczu w tzw. tłuszcz brązowy, który pomaga spalać kalorie.
Nadwaga i otyłość u kobiet po menopauzie zwiększa ryzyko raka piersi.
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu jedzenie „na mieście" było czymś bardzo rzadko praktykowanym, a dla wielu wręcz niedostępnym. Obecny trend jest odwrotny - coraz częściej jadamy poza domem i mamy coraz mniejszy wpływ na to, co nam się podaje. Michelle Obama promuje domową kuchnię zwiedzając światową wystawę Expo w Mediolanie.
Nowe badania po raz kolejny potwierdzają, że jedzenie czekolady w umiarkowanych ilościach może być dobre dla serca.
Limit dziennej dawki kalorii pochodzącej z cukrów nie powinien wyższy niż 10 procent. WHO rekomenduje jednak, by nie przekraczać już 5 proc. całkowitej liczby kalorii.
Uczeni z University of Nebraska przeanalizowali związek pomiędzy niedostateczną ilością snu a złymi nawykami żywieniowymi - okazało się, że zależność jest znacząca.
Statystyki są niepokojące. Zarówno dorośli, jak i dzieci w Polsce spożywają około dwa razy więcej soli niż wynoszą zalecenia ekspertów. Instytut Żywności i Żywienia ostrzega, że nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób i apeluje – nie tylko do konsumentów, lecz także do producentów żywności i placówek żywienia zbiorowego – o podejmowanie zdecydowanych starań na rzecz zmniejszenia zawartości soli w polskiej diecie.
Ponad 22 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w Polsce ma nadwagę lub cierpi na otyłość – wynika z badań Instytutu Żywności i Żywienia zrealizowanych w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy. Z dorosłą populacją Polaków jest jeszcze gorzej. Szacuje się, że aż 64 proc. mężczyzn w naszym kraju ma nadmierną masę ciała, w przypadku kobiet odsetek ten sięga już 49 procent.
Syndrom (zespół) metaboliczny istotnie zwiększa prawdopodobieństwo zawału i udaru.
Ci, którzy jedzą więcej błonnika, cechują się niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Rano to najlepszy czas, aby jeść coś słodkiego, bo wtedy metabolizm jest intensywniejszy i mamy przed sobą jeszcze wiele godzin aktywności, co pozwoli na zużycie tych kalorii, pisze telegraph.co.uk. Warto zatem sięgnąć po coś słodkiego właśnie w ramach śniadania.
Picie dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie pomaga zapobiec zaburzeniom erekcji (erectile dysfunction, ED)
Codzienna suplementacja witaminą D może wspomóc wysiłki ludzi otyłych zmierzające do utraty na wadze.
Masz cukrzycę? Nie odchudzaj się nadmiernie. Na lepsze zdrowie możesz liczyć, gdy masz „trochę ciała". Diabetycy z niedowagą mieli najwyższe ryzyko wcześniejszego zgonu, prawie trzykrotnie wyższe niż pacjenci z prawidłową masą ciała.