W nowych testach sprawdzono, jak organizm radził sobie, gdy ludzie kontynuowali jedzenie pizzy także po tym, jak czuli się najedzeni. Okazało się, że nasz metabolizm jest zaskakująco dobry w radzeniu sobie z nadmiernym ‘dogadzaniem sobie'.
Hałas związany z transportem to jeden z głównych problemów w Europie, gdzie ponad 100 milionów ludzi żyje na obszarach o hałasie drogowym przekraczającym 55 dB, czyli takim, który już zagraża zdrowiu. Teraz odkryto, że ekspozycja na hałas ma związek z nadmierną wagą.
U mężczyzn depresja wywołuje tak ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, jak to związane z nadmiernym poziomem cholesterolu i otyłością.
Dieta, w której przeważają produkty pochodzenia roślinnego pozwala zmniejszyć ryzyko otyłości.
Kiedy zwiększa się masa ciała, we wszystkich regionach mózgu słabnie aktywność i przepływ krwi, wynika z badań opublikowanych w Journal of Alzheimer's Disease.
Zwykły spacer daje wiele potężnych korzyści zdrowotnych. Może być kluczem do utraty wagi, obniżenia ciśnienia krwi i cholesterolu oraz poprawy pamięci, a także osłabienia ryzyka chorób serca, cukrzycy, raka i innych dolegliwości.
Cukrzyca typu 2 może być spowodowana gromadzeniem się tłuszczu w trzustce, a pozbycie tkanki tłuszczowej dzięki utracie na wadze pozwala wyleczyć chorobę.
Krótkotrwała ekspozycja na zimno może pomóc osobom z brązowym tłuszczem spalać o 15 procent więcej kalorii w porównaniu do osób bez tej tkanki, wynika z badania opublikowanego w czasopiśmie Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Współczynnik raka piersi wśród kobiet na całym świecie rośnie. Nowe badania pokazują, jakie są trendy związane z wiekiem i miejscem zamieszkania.
Samotność i izolacja społeczna mogą być większym zagrożeniem dla zdrowia niż otyłość, ich oddziaływanie zaś ciągle rośnie, mówią badacze z Brigham Young University.
Czterdziestu procentom przypadków demencji można by zapobiec lub je opóźnić dzięki modyfikcji 12 czynników ryzyka choroby.
Ludzie, którzy cierpią na długotrwały stres, mogą być też bardziej podatni na otyłość, wynika z badań przeprowadzonych na Univeristy College London.
Poziom witaminy D w organizmie, gdy zaczyna się stosowanie diety niskokalorycznej, pozwala przewidzieć sukces w odchudzaniu.
Cukier różnego rodzaju jest są potrzebny, aby dostarczyć nam energii i w umiarkowanych dawkach przyczynia się do dobrego samopoczucia. Jego utrzymujcy się nadmiar jednak uszkadza komórki, a także może zwiększyć ryzyko rozwoju raka. Paracelsus miał rację, gdy mówił, że dawka substancji może stać się trucizną.
Otyłość wiąże się z wyższym ryzykiem demencji do 15 lat później. Kontrola masy ciała może więc odgrywać istotną rolę w zmniejszaniu ryzyka otępienia.