Kofeina może zrównoważyć niektóre negatywne skutki niewłaściwej diety dzięki zmniejszeniu gromadzenia lipidów w komórkach tłuszczowych i ograniczeniu przyrostu masy ciała oraz produkcji triglicerydów.
Pomimo długich wysiłków w zakresie profilaktyki i leczenia chorób układu krążenia (cardiovascular, CV), pozostają one główną przyczyną zgonów na całym świecie. Wczesne wykrycie takiej choroby i dbanie o siebie może pomóc uchronić się przed zawałem serca i udarem - potrzeba: zaprzestania palenia, kontroli ciśnienia krwi oraz masy ciała, regularnej aktywności fizycznej oraz zdrowej diety. Jednym z czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, o którym warto pamiętać, są zaburzeniach erekcji.
Stres psychiczny, w tym depresja, zaburzenia lękowe, zmartwianie się i samotność przed zakażeniem COVID-19 wiążą się ze zwiększonym ryzykiem Long COVID. To wyższe zagrożenie było niezależne od palenia papierosów, astmy i innych problemów zdrowotnych.
Miedź odgrywa ważne role w ludzkim organizmie, teraz okazuje się, że miedź jest kluczowa w metabolizmie tłuszczu.
Zaburzenia funkcji śródbłonka małych naczyń krwionośnych, częsty wczesny objaw choroby sercowo-naczyniowej, ma związek z ponad dwukrotnym ryzykiem zachorowania na raka.
Starsze osoby po COVID-19 mają znacznie wyższe ryzyko - nawet o 50 do 80 proc. wyższe - zachorowania na chorobę Alzheimera w ciągu kolejnego roku.
Osoby prowadzące siedzący tryb życia i źle sypiające, są bardziej narażone na stłuszczenie wątroby.
Masz figurę „gruszkę"? Nie martw się potężniejszymi pośladkami czy udami - taka sylwetka oznacza lepsze zdrowie.
Stan zapalny to istotna część procesu powracania organizmu do zdrowia. Kiedy się jednak przedłuża, może przyczyniać się do rozwoju wielu chorób, w tym cukrzycy typu 2, zaburzeń sercowo-naczyniowych i chorób autoimmunologicznych.
Osoby zmagające się z Covid-19 doświadczyły szerszego zestawu objawów, w tym wypadania włosów i dysfunkcji seksualnych, i to w kilkanaście tygodni po infekcji.
Nowe badania dowodzą, że tłuste posiłki mogą nie tylko poszerzaćtalię, ale także siać spustoszenie w mózgu.
Błonnik fermentacyjny - czyli węglowodany, których ludzkie jelita nie są w stanie samodzielnie przetworzyć, ale niektóre bakterie mogą je trawić - jest niezbędnym źródłem składników odżywczych, których potrzebują drobnoustroje jelitowe.
Dla osób, które odziedziczyły geny zwiększające ryzyko otyłości, istnieje nadzieja na zachowanie zdrowszej wagi. W Tajwanie odkryto, że określone formy ćwiczeń są szczególnie skuteczne w zwalczaniu genetycznych uwarunkowań sprzyjających otyłości.
Niedobory snu, czyli odpoczynek poniżej siedmiu godzin na dobę, oznacza częstsze niewłaściwe wybory dietetyczne.
Estrogen reguluje metabolizm energetyczny mózgu w taki sam sposób, jak leptyna, więc może mieć istotne znaczenie dla walki z otyłością u osób odpornych na leptynę, mówią badacze z Yale School of Medicine.