Nowe irlandzkie badanie wykazało silną korelację pomiędzy zmianami w budowie ciała a poziomem pigmentu plamki żółtej stanowiącej część siatkówki, w której występuje największe zagęszczenie receptorów.
Wszyscy wiedzą, że jest zdrowy, niezbędny w codziennej diecie a do tego pomaga schudnąć. Czym jednak jest błonnik, jakie są jego najlepsze źródła i jakie funkcje rzeczywiście spełnia? Pora rzucić więcej światła na ten cudowny składnik naszego pożywienia.
Naukowcy z Europy oraz z Australii, Kanady i USA zidentyfikowali 18 nowych lokalizacji genów, które wpływają na ogólną otyłość oraz 13 nowych miejsc powiązanych z dystrybucją tkanki tłuszczowej. Uczeni przeanalizowali blisko 250.000 próbek, aby zbadać powiązania genetyczne z cechami człowieka. Odkrycia, dokonane w ramach dwóch projektów badawczych i opublikowane w czasopiśmie Nature Genetics, rzucają światło na powody, dla których jedni są bardziej podatni na otyłość a inni mniej.
Utrata masy ciała może być toksyczna dla zdrowia, a nawet prowadzić do demencji i chorób nowotworowych, wynika z badań opublikowanych w „Journal of Obesity".
Mężczyźni cierpiący na niedobór snu są bardziej narażeni na przedwczesną śmierć niż ci, którzy regularnie odpowiednio wypoczywają.
Ludzie otyli nierzadko są uważani za takich, którym brak silnej woli i dlatego nie potrafią utrzymać odpowiedniej wagi. To niekoniecznie prawda, przekonują uczeni. Wina może leżeć po stronie funkcjonowania komórek mózgowych.
Witaminę D trzeba wreszcie „zadenuncjować", bo choć każdy wie, że jej potrzebuje, to rzadko zdaje sobie w jakich dawkach i dlaczego.
Szacuje się, że 1 na 25 dorosłych przeżywa przynajmniej tyle samo dni z bólami głowy, co bez nich. Wielu „weteranów" chronicznych bólów głowy dość dobrze wie, co stanowi wyzwalacz dolegliwości i wprowadza odpowiednie środki ostrożności. Jedni nie jedzą określonych produktów żywnościowych, inni starają się zmniejszyć napięcie i stres, jeszcze inni starają się unikać pewnych drażniących zapachów. Uczeni sprawdzili, jak proste modyfikacje mają wpływ na lepsze samopoczucie.
Zmarł znany specjalista z zakresu żywienia, twórca słynnej diety zwaną od jego nazwiska dietą Montignaca. Miał 66 lat.
Nowe badanie potwierdza to, co zdrowy rozsądek i dobrze zaplanowana dieta od dawna „podpowiadały", a mianowicie fakt, że picie wody - w odpowiednich ilościach i odpowiednich porach - może pomóc stracić na wadze. Nie jest zaskoczeniem, że woda stanowi nie tylko napój dobrze gaszący pragnienie, ale może również ograniczyć apetyt.
Jeśli masz dużo tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha, to jest to groźne dla zdrowia zjawisko, ostrzegają uczeni.
Więcej niż jeden na czterech pacjentów cierpiących na cukrzycę doznaje uszkodzenia wzroku z powodu choroby, alarmują naukowcy z amerykańskiego Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorób (Centers for Disease Control and Prevention, CDC).
Sól, kiedyś droższa od złota, dziś nazywana jest ,,białą śmiercią”. Mimo to niewielu z nas stara się ograniczyć jej spożywanie, które często jest nawet trzykrotnie większe od zalecanej dawki. A przecież nadmierne spożycie soli powoduje liczne choroby, z zaburzeniami sercowo – naczyniowymi na pierwszym miejscu!
W przypadku starszych kobiet dodatkowe kilogramy mogą oznaczać mniejszą wydolność mózgu.
Ponad 60% Polaków reprezentujących różne grupy zawodowe uważa, że osoba otyła jest leniwa i tylko ok. 15% ankietowanych charakteryzuje osobę z nadwagą jako kompetentną. Najbardziej radykalna w ocenianiu pracowników z otyłą sylwetką jest kadra zarządzająca - wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie organizatorów programu „Chitinin Extra. Lżej w pracy”.
Sztuczna inteligencja pomaga określić szybkość starzenia się