Przeprowadzono dość liczne badania, z których wynika, że marihuana może łagodzić ból. Wyselekcjonowano także pochodną tej narkotycznej substancji, która - nie oddziałując na psychikę pacjentów - zmniejsza uczucie bólu i hamuje stan zapalny w przypadku stwardnienia rozsianego i zapalenia stawów. Okazuje się, jednak że niezmodyfikowana „trawka" może także wzmocnić kości u osób starszych.
Wszyscy wiemy, że nadmiar soli w diecie prowadzi do poważnych schorzeń. Aby im zapobiegać należy ograniczyć spożywanie soli i stosować tylko tę, która ma optymalny skład czyli zmniejszoną zawartość sodu, a zwiększoną zawartość potasu i magnezu.
Niemal co czwarta Polka jest przekonana, że menopauza przyczynia się do wystąpienia problemu nietrzymania moczu (NTM) - wynika z raportu opracowanego na zlecenie marki TENA.
Sól jest produktem krystalizacji wód morskich lub słonych jezior, a jej historia sięga milionów lat wstecz. Istnieje wiele rodzajów soli. Najbardziej znana to oczywiście sól kuchenna, ale nie mniej popularne są sole kąpielowe.
Witamina D jest jedną z niewielu witamin wytwarzanych przez ludzki organizm. Powstaje w skórze pod wpływem promieni słonecznych. Wraz z dietą bogatą w wapń oraz regularną aktywnością fizyczną jest skutecznym środkiem w profilaktyce osteoporozy.
Osteoporoza jest chorobą społeczną, czemu wyraz dają badania epidemiologiczne. Wynika z nich, że w Polsce na osteoporozę cierpi ponad 6 mln ludzi, a zdiagnozowaną osteoporozę ma ponad 2 mln ludzi.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej już po raz czwarty organizuje obchody Międzynarodowego Dnia Celiakii. Chorobę tą coraz częściej wykrywa się u osób 40- i 50 - letnich.
Europejczycy najczęściej borykają się z nadciśnieniem tętniczym, problemami ze wzrokiem i nadwagą. Stres, bezsenność i problemy ze słuchem to dolegliwości, na które cierpi średnio co trzeci Europejczyk, wynika z badania Europe Health 2008.
Żywność funkcjonalna – dla wielu z nas ten termin może brzmieć nieco dziwnie, bo w powszechnej opinii żywność ma jedną funkcję: zaspokojenie potrzeby głodu. Europa skłania się jednak coraz bardziej ku jeszcze innej roli żywności: ma nas ona nie tylko „karmić”, ale i leczyć. Żywność funkcjonalna została tak zmodyfikowana, aby zapewnić dodatkowe korzyści zdrowotne w stosunku do żywności tradycyjnej.
Podczas odbywającego się w Cambridge Europejskiego Tygodnia Walki z Bólem ogłoszono pierwsze wyniki ankiety PainSTORY, która jest pierwszym tego rodzaju programem badań polegającym na śledzeniu przez rok losów pacjentów cierpiących na przewlekły ból. Badania przeprowadzane są w 13 krajach Europy, a ich celem jest lepsze zrozumienie sposobów zwalczania przewlekłego bólu w Europie.
Powszechnie wiadomo, że palenie powoduje raka płuc i inne nowotwory, choroby serca oraz udary. Jest także przyczyną impotencji i niepłodności. Jak podają naukowcy z Wielkiej Brytanii, regularne zaciąganie się dymem tytoniowym powoduje także zanik mięśni.
Podczas odbywającej się w dniach 9 - 10 września Międzynarodowej Konferencji UTW „Uniwersytet Trzeciego Wieku sprzymierzeńcem integracji społecznej w Europie” konsultantka Uniwersytetu Jagiellońskiego i manager ds. zdrowia publicznego Bożena Halota przedstawiła zalety tzw. treningu wibracyjnego. Jest to nowatorska metoda treningowa, robiąca obecnie furorę na całym świecie, a polecana zwłaszcza osobom starszym.
Zbyt duża masa ciała jest niebezpieczna dla zdrowia –informują od dawna naukowcy i lekarze, wyniki nowych badań ostrzegają jednak przed gwałtowną redukcją wagi.
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania, których wyniki pozwalają sądzić, że aspiryna może korzystnie wpływać na stan kości.
Brzoskwiniowe drzewka uprawiane są od niepamiętnych czasów. W starożytnych Chinach otaczano te owoce czcią i traktowano jak relikwię, ich rysunkiem ozdabiano ściany świątyń, a do dziś uważane są tam za symbol długowieczności. Nie każdy jednak wie, że już dwa tysiące lat temu doceniano lecznicze właściwości brzoskwiń i szeroko stosowano je zarówno w medycynie, jak i kosmetyce.