Metabolizm zwalnia, zmniejsza się zapotrzebowanie na kalorie. W organizmach seniorów zachodzą przemiany, które wymagają stosowania odpowiedniej diety. Nieprawidłowe odżywianie to niestety jeden z ważnych czynników, które wpływają na pojawienie się większości chorób wieku dojrzałego. Codzienne menu seniorów jednak stosunkowo najłatwiej zmienić – przypominają organizatorzy programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa”.
Dysfagia, czyli zaburzenia połykania, rozwija się w związku z obecnością różnych chorób, np. stwardnienia rozsianego czy neuropatii obowodej, ale sprzyja jej także po prostu starzenie się.
Niedożywienie nie jest tylko problemem krajów Trzeciego Świata, niewystępującym w państwach wysoko rozwiniętych. Światowa Organizacja Zdrowia wymienia niedożywienie jako jedno z poważniejszych zagrożeń dla zdrowia publicznego na całym świecie. Na niedożywienie w szczególności narażeni są seniorzy. Dlaczego? W podeszłym wieku bowiem ryzyko niesamodzielności znacznie wzrasta, a starzeniu się często towarzyszą apatia, depresja czy demencja starcza. A te są sprzymierzeńcami zaniedbywania posiłków lub braku dbałości o właściwe odżywianie.
To poważny i niedoceniany wciąż problem. Niedożywienie pacjentów onkologicznych to powszechnie występujące zjawisko, którego następstwem są gorsze rokowania i ograniczenie skuteczności leczenia. Z tego względu Polska Koalicja Pacjentów Onkologicznych opracowała specjalną ankietę, która będzie dystrybuowana w gabinetach lekarzy onkologów w całej Polsce. Ma pomóc w eliminacji problemu niedożywienia wśród chorych cierpiących na nowotwory.
Niedożywienie stanowi dość częsty problem u osób po 65. roku życia. Sygnałem alarmującym może być pusta lodówka w domu seniora.
Choroba nowotworowa powoduje długotrwały stan zapalny, co ma niekorzystny wpływ na działanie całego organizmu. Z tego powodu bardzo ważną kwestią jest odpowiednie żywienie chorego w czasie choroby. Słaby, zmęczony chorobą organizm potrzebuje większej ilości składników odżywczych. Jak odżywiać się w czasie choroby nowotworowej podpowiadają eksperci i twórcy kampanii „Rak. To się leczy!”.
W dniach 4 i 5 października w 2500 sklepach na terenie całego kraju odbywała się Ogólnopolska Zbiórka Żywności Podziel się Posiłkiem. W tegorocznej edycji akcji uczestniczyło 35 000 wolontariuszy Banków Żywności, którym udało się zebrać 472 tony jedzenia, które trafi w najbliższym czasie do potrzebujących dzieci.
Jedna na osiem osób na całym świecie jest chronicznie niedożywiona, wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych. WHO apeluje do światowych przywódców mówiąc, że w niektórych regionach nie powiedzie się cel zmniejszenia o połowę liczby głodnych do 2015 roku.
Chorzy na raka w wieku powyżej 65 lat są bardziej narażeni niż młodsi chorzy na nieodżywienie, stwierdzili uczeni na corocznym spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (the American Society for Parenteral and Enteral Nutrition) w Orlando na Florydzie.
Choroba nowotworowa jest jednym z największych problemów naszych czasów. Osoba chora przeżywa ból, zarówno fizyczny, jak i psychiczny. Taki stan powoduje apatię, zniechęcenie oraz utratę sił i chęci do walki z chorobą. Przewlekła choroba oraz towarzysząca jej często niechęć do jedzenia powodują zużywanie zgromadzonych w ustroju rezerw energetycznych. W efekcie dochodzi do ogólnego osłabienia, a często nawet wyniszczenia organizmu, co bardzo obniża odporność osoby chorej i ujemnie wpływa na efekty leczenia.
Światowy Dzień POChP (Przewlekłej Obturacyjnej Choroby Płuc) to coroczne wydarzenie, które ma zwiększyć świadomość zagrożenia chorobą i popularyzować informacje na temat opieki nad cierpiącymi na nią pacjentami.
Nowe badania sugerują, że dieta może wpływać na zdolności poznawcze osób z chorobą Alzheimera. Chociaż wciąż na wczesnym etapie, najnowsze badania, opublikowane w Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, prezentują interesujące dane.
Co szóste dziecko w Polsce żyje poniżej minimum egzystencji. Głód nie oszczędza maluchów nawet w Dniu Dziecka. Teraz można im pomóc bez konieczności wychodzenia z domu - rusza Internetowa Zbiórka Żywności.
Seniorzy i ich opiekunowie nie zawsze umieją rozpoznać oznaki złego stanu odżywienia, który ma ogromny wpływ zdrowie psychiczne i fizyczne.
W Wielkiej Brytanii wiele starszych osób przyjmowanych pacjentami szpitali jest zagrożonych niedożywieniem. Niedożywienie jest spowodowane zbyt mała ilością przyjmowanych posiłków (witamin, minerałów), zbyt małą liczbą kalorii, źle zbalansowaną dietą lub chorobą.