Jak wynika z długoterminowych badań hiszpańskich, osoby starsze stosujące dietę wysokobiałkową mogą być bardziej narażone na przedwczesną śmierć, jeśli dotyczy ich ryzyko chorób serca.
Co czwarty Polak nie ma świadomości, jak poważną chorobą jest otyłość, a brak motywacji uważa za największą barierą w walce z nią. 38 procent społeczeństwa określa otyłość mianem choroby jedynie niekomfortowej. Tymczasem ponad połowa Polaków cierpi na nadwagę lub otyłość a część z nich - taże na choroby powiązane z nadmierną masą ciała.
Nietrzymanie moczu jest krępującą dolegliwością i może być trudne do zarządzania. Tym bardziej warto wiedzieć, jakie produkty mogą intensyfikować objawy.
Brytyjscy uczeni zidentyfikowali sześć grup ludzi otyłych. Może to zrewolucjonizować leczenie nadwagi.
Lubisz jeść „na mieście"? Możesz narażać się na nadciśnienie, mówią uczeni.
Chcesz uchronić się przed chorobą Alzheimera? Uważaj na to, co jesz, radzą uczeni.
Naukowcy odkryli, że duże dawki kwasu foliowego mogą zmniejszyć ryzyko udaru.
Dziś obchodzimy Europejski Dzień Mózgu. To doskonała okazja, aby zwrócić uwagę na problem udaru mózgu, który rocznie na świecie dotyka około 15 mln osób. W leczeniu tej choroby liczy się przed wszystkim czas – szybkie postawienie diagnozy ma wpływ dalsze leczenie. Konsekwencje tego schorzenia można zmniejszyć czy nawet odwrócić – warunkiem jest podjęcie natychmiastowej rehabilitacji.
Nadmiar soli nawet o 50 procent zwiększa ryzyko wystąpienia takich problemów zdrowotnych, jak nadciśnienie tętnicze, udar mózgu i zgaga.
Wiele smażonych dań cieszy się niesłabnącą popularnością. Pączki, frytki z rybą, czy placki ziemniaczane często lądują na naszych talerzach, tymczasem ich jedzenie szkodzi sercu. Im więcej takich produktów sobie dostarczamy, tym większe mamy ryzyko niewydolności serca.
Osoby chorujące na dnę moczanową cechują niższym ryzykiem choroby Alzheimera. Jak sądzą uczeni, kwas moczowy, który wywołuje dnę, może mieć działanie ochronne przed rozwojem określonych chorób neurdegradacyjnych.
Każdego roku w Polsce z powodu zawału serca umiera codziennie około stu osób. Jednymi z najczęstszych objawów towarzyszących chorobie wieńcowej są duszności, uczucie zmęczenia, omdlenia i silny promieniujący ból. Jakie są przyczyny choroby serca? Czy można jej zapobiec? Jak leczyć chorobę wieńcową?
Poprawa dostępu do kontroli i leczenia ciśnienia krwi jest kluczem do ratowania życia, zwłaszcza w słabo rozwiniętych krajach, mówią amerykańscy eksperci.
Ludzkie ciało aż w 75 procentach składa się z wody, nic więc dziwnego, że jest kluczowa dla wielu podstawowych czynności życiowych. Warto dostarczać sobie odpowiednią ilość płynów, bo niedostateczny ich poziom szybko skutkuje rozmaitymi problemami z funkcjonowaniem organizmu i intensyfikuje objawy istniejących już chorób. Zobacz, jakie są efekty odwodnienia.
Warto się wysypiać, ale nie wylegiwać się dłużej niż osiem godzin na dobę. Dłuższy sen sprzyja udarom.