Duża ilość soli w diecie jest silnym czynnikiem otyłości bez względu na to, jak kaloryczny jest nasz jadłospis.
Łuszczyca wiąże sie z wyższym ryzykiem niekontrolowanego ciśnienia krwi.
Jeśli sypiasz krócej niż 6 godzin na dobę, masz wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci.
Agothosma Betulina, czyli Buchu, to roślina, z której w Afryce Południowej robi się cenioną ze względu na walory zdrowotne herbatę. Napój zawiera ważne składniki odżywcze i ma właściwości odmładzające.
Można powiedzieć, że obecnie panuja moda na diety. Poszukiwanie najlepszego dla zdrowia i urody sposobu odżywiania się skutkuje coraz liczniejszymi propozycjami dietetycznymi, z których część zyskuje dużą popularność i przez jakiś czas dominuje w mediach i prywatnych dyskusjach. U. S. News stworzył listę najlepszych diet. Przedstawiamy pierwszych dziesięć miejsc.
Ludzie, których dieta jest bogata w pikantne przyprawy, mogą liczyć na dłuższe życie, mówią uczeni z Harvard School of Public Health.
Osoby, u których poziom ciśnienia krwi cechuje się znacznymi skokami, mają o 25 procent wyższe ryzyko niewydolności serca.
Jedna fala upałów już za nami, ale lato w pełni, więc wysoka temperatura na pewno jeszcze powróci. Cieszą się nią ci, którzy w takie dni korzystają z urlopów, ale dla wielu to ciężki okres, a dla osób starszych często wręcz niebezpieczny.
Powszechnie wiadomo, że osoby cierpiące np. na cukrzycę lub inne przewlekłe schorzenia, mają wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci, teraz jednak obliczono, że zmaganie się z więcej niż jedną tego typu chorobą może czterokrotnie podwyższyć to prawdopodobieństwo.
Słoneczne dni zachęcają do wypoczynku na świeżym powietrzu, jednak upały nie wpływają korzystnie na zdrowie. Szczególnie narażone w tym okresie są osoby starsze i zmagające się ze schorzeniami układu sercowo-naczyniowego. Wysokie temperatury mogą powodować gwałtowny spadek ciśnienia tętniczego, co może być poważnym zagrożeniem dla zdrowia.
W Polsce „wiek” serca badanych osób jest średnio o sześć lat wyższy niż wiek metrykalny. Plasuje to nasz kraj w czołówce państw zmagających się z problemem chorób sercowych - wynika z badań przeprowadzonych w ramach kampanii „Ciśnienie na życie”.
Nadciśnienie to jedna z najpowszechniej występujących dolegliwości, która prowadzi do poważnych, zagrażających życiu chorób. Być może jednak nie dotyczy to jednak choroby Alzheimera, mówią uczeni.
Lato jest czasem, w którym szczególnie łatwo zadbać o to, aby nasza dieta była bogata w warzywa i owoce. Nie powinno wśród nich zabraknąć arbuza.
Dieta śródziemnomorska jest szczególnie dobra dla serca. Uczeni z Uniwersytetu Harokopio w Atenach przeprowadzili badania, z których wynika, że może zmniejszyć ryzyko chorób serca aż o połowę.
Statystyki są niepokojące. Zarówno dorośli, jak i dzieci w Polsce spożywają około dwa razy więcej soli niż wynoszą zalecenia ekspertów. Instytut Żywności i Żywienia ostrzega, że nadmierne spożycie soli zwiększa ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób i apeluje – nie tylko do konsumentów, lecz także do producentów żywności i placówek żywienia zbiorowego – o podejmowanie zdecydowanych starań na rzecz zmniejszenia zawartości soli w polskiej diecie.